Майкъл Фасбендер гостува с "Макбет" в НДК

Прожекцията е на 27 ноември от 20.30 часа
Обновена: 27 ное 2015 13:33 | 27 ное 2015 12:56, Петя Славова
0
Майкъл Фасбендер гостува с "Макбет" в НДК
Снимка: Киномания

Типично по шекспировски чаканият от всички “Макбет” един от най-епичните филми на тазгодишната Киномания, беше отложен заради буря, която предизвика технически проблем по време на фестивала.

Прожекцията на филма е на 27 ноември от 20.30 часа в Зала 1 на НДК.

Забележително талантливият Майкъл Фасбендър и деликатната Марион Котийар са в главните роли на този най-кинематографичен филм по текстове на Шекспир. Продукцията е заснета в Шотландия, където се развива и действието от прочутата пиеса.

С впечатляващата си визия, отдаваща почит към историческите епоси на Куросава, режисьорът Джъстин Кързъл прави неповторим филм, в който Майкъл Фасбендър изиграва коронна роля в кариерата си. 38-годишният актьор успява да предаде по феноменален начин пагубната жажда за власт на героя си, подклаждана от неговата съпруга – злокобната лейди Макбет.

“Макбет” (на английски: Macbeth) е сред най-популярните пиеси на Уилям Шекспир, а също така и най-кратката от неговите трагедии. Посветена е на покварата на властта и на предателството и е основана на разказ за шотландския крал Макбет, записан от шотландския философ Хектор Бойс.

Трагедията вероятно е създадена между 1602 и 1608 година. Според едни изследователи е поставена около 1602 г. в Единбург, където Шекспир е избягал след неуспешния метеж на граф Есекс. Според други, премиерата ѝ е в Хамптън корт през 1606 г., в присъствието на крал Джеймс I и неговия близък роднина, датския крал Кристиан.

Макбет е реална историческа личност. Роден е през 1005 г. в семейството на Финдлих Макрюадри, владетел на Морей, намиращ се в северния край на Шотландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари