56 филма в афиша на "Златен ритон"

22-ия фест за анимационно и документално кино в Пловдив
Обновена: 30 ное 2015 10:56 | 30 ное 2015 10:02, Петя Славова
0
56 филма в афиша на "Златен ритон"
Снимка: архив, Reuters

Над 50 филма са в афиша на 22-рия Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив, 38 се състезават за престижните награди, съобщи СБФД.

Фестивалът ще бъде открит тази вечер с документалния филм "Усмивките на българските кинокомедии" на покойния Иван Георгиев-Гец и Радослав Илиев и ще продължи до 5 декември. Прожекциите са в "Лъки - Дом на киното", в Дома на техниката и клуба "Петното на Роршах". Входът е свободен.

В "Златен ритон-2015" ще участват общо 56 документални и анимационни филма, произведени през последната година. От тях 38 са в конкурсната, а 18 - в информационна програма. Филмите са финансирани както от НФЦ, така и от частни и национални телевизии, продуцентски къщи и независими спонсори. С подкрепа от НФЦ са 27 продукции, а независимите са осем. Включени са и три филма на БНТ и БНТ - Пловдив. За много от заглавията това ще е първата публична прожекция.

В двата конкурса са 25 документални филма и 13 анимационни. Двете най-добри продукции ще получат наградата "Златен ритон". Петчленното жури с председател доц. д-р Иво Драганов и членове Светлана Куюмджиева - изкуствовед, Симеон Сокеров - аниматор, Иван Тонев - оператор, и Андрей Паунов - режисьор, ще присъди още специална награда на журито, награда за режисьор на документален филм, награда за художник-постановчик на анимационен филм, награда за дебют, награда на община Пловдив - произведение на изкуството. Според регламента може да бъдат връчени и до две почетни грамоти в двата вида кино.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: пловдивЗлатен ритон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари