Българското кино влиза в НДК

Това стана ясно на празника на киното ни
14 яну 2016 09:44, Петя Славова
0
Българското кино влиза в НДК
Камен Балкански и Мирослав Боршош. Снимка: НДК

Всички български филми, подкрепени от Националния филмов център (НФЦ) ще бъдат прожектирани в Зала 1 на НДК и кино "Люмиер".

Това стана ясно на специална пресконференция, на която двете институции подписаха меморандум за сътрудничество. Датата на сключване на договора е знакова - 13 януари е Денят на българското кино. Затова и Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК, започна приветствените си думи като честити празника на всички. 
 
"Киното, като всяко друго изкуство, се прави с много любов и с много талант. Целта ни е хората, които го правят да получат една много сериозна професионална и адекватна подкрепа.
 
В тази зала на последните редове виждам забележителни режисьори и продуценти на български филми и целта ни е те вече да сядат на първите редове на културата и да имат онова разбиране и подкрепа, което заслужават."
Боршош допълни, че НДК, НФЦ и много от институциите са длъжници по отношение на налагането и разпространението на българските продукти, свързани с кино. Той припомни, че кино "Люмиер" е официално открито и в него може да се гледа европеско и българско кино.
 
Изпълнителният директор на НФЦ – Камен Балкански, също поздрави присъстващите за празника и допълни, че от днес всички киносалони са дигитализирани, което също е една добра новина „На днешния ден разпъваме червен килим пред кино „Люмиер” и българските филми” - каза шеговито той.
 
На 13 януари 1915 г. се провежда премиерната прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант” с режисьор Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. Именно по тази причина на 27 декември 2005 г. Министерски съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино, по инициатива на НФЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари