Радослав Спасов със специална награда в Москва

Големият приз взе иранският филм "Дъщеря"
Обновена: 1 юли 2016 13:35 | 1 юли 2016 13:34, Петя Славова
0
Радослав Спасов със специална награда в Москва
Радослав Спасов. Снимка: архив, Булфото

Журито на 38-ия Московския международен кинофестивал, председателствано от режисьора Ивайло Христов, връчи главната награда на феста, статуетката "Златен св. Георги", на иранския режисьор Реза Мирками за лентата "Дъщеря", предаде ТАСС.

Със специална награда бе отличен българският филм "Пеещите обувки" на режисьора Радослав Спасов, разказващ за живота на певицата Леа Иванова, пише БТА.

Това е втората голяма награда за Реза Мирками на московския кинофорум. Преди осем години той беше отличен за творбата си "По-просто от простото".

В драмата "Дъщеря" филмовият разказ проследява съдбата на едно традиционно семейство, в което всички решения се взимат от консервативния баща.

Но нещата се променят, когато 15-годишната Сегарех, вместо да участва в празненството за годежа на своята сестра, отива в Техеран, за да изпрати своя приятелка, емигрираща в Канада.

Изпълнителят на главната роля във филма, иранецът Фархад Аслани, получи наградата за най-добър актьор на кинофорума.

Призът за женска роля отиде при 13-годишната филипинка Тереса Малвар, която се изяви в кинотворбата на Ралстон Джовер "Пелена". В нея се разказва за тежката съдба на бездомните деца.

За най-добър документален филм бе определена продукцията "Госпожа Б.История на жените от Северна Корея" на режисьора Юн Черо.

В конкурса за късометражно кино победи лентата "Пълно сели" на американката Никол Брендинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари