Кинокритици за "Оскар"-ите: Разочарование, расизъм

Благой Иванов и Димитър Дринов коментираха и "Сляпата Вайша"
27 фев 2017 14:15,
23
Кинокритици за "Оскар"-ите: Разочарование, расизъм
Снимка: БТА

Кинокритиците Благой Иванов и Димитър Дринов определиха 89-ата церемония по връчването на "Оскар"-ите като "разочароваща".

"За мен беше престъпно "Лунна светлина" (Moonlight) да вземе наградата за най-добър филм. Нещото, което ме е яд, че не се случи, е, че филмът "Първи контакт" не взе награда за адаптиран сценарий", коментира Иванов.

Още по темата

Според Дринов разочарование е било това, че "Ла Ла Ленд" (La La Land) беше обявен като победител и не взе наградата.

"Изненада за мен беше, че "Тони Ердман" не взе награда за чуждоезичен филм", допълни той.

Церемонията беше белязана от скандал - наградата за най-добър филм спечели лентата "Лунна светлина" (Moonlight), след като първоначално за победител бе обявен мюзикълът "Ла Ла Ленд" (La La Land).

"Много неприятно се изненадах, че всъщност "Лунна светлина" спечели. Надявах се да е "Манчестър край морето", сподели Благой Иванов.

Димитър Дринов пък посочи, че винаги такова разделение има, когато един от филмите е на чувствителна за американците тема.

По думите на кинокритиците има расизъм към белите. Те смятат, че от всички номинирани чернокожи, единствено актрисата Виола Дейвис е заслужавала да вземе награда.

Гостите в студиото коментираха и номинацията на "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев.

"Според мен това, с което анимационният филм успя да впечатли, е, че има източноевропейска естетика вътре, а самата история е много фолклорна", заключи Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
17
 
! Отговори
Пародия преди 7 години
Абсолютна пародия на суетата, и Оскарите вече не са това което бяха. Сега вече всичко е наредено и със задни мисли. Щом има филм за черни трябва да спечели, няма значение че е пълна боза... а някой от присъстващите в залата са за пенсия
17
0
 
13
 
! Отговори
Kiki преди 7 години
Не е баш така.Взимали са оскар и филми които са наистина шедьоври.Разровете се и вижте.Иначе Arrival е страхотен филм,как поне една статуетка не взе ? Иначе като цяло нивото пада всяка година.Вече и без *** ходят по червения килим.
16
16
 
4
 
! Отговори
Големи разбирачи бре преди 7 години
Ние от всичко разбираме. И от расизъм и от филми.... абе за какво се мислим ние?
15
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 7 години
Hай-лошото тепърва предстои!
14
2
 
35
 
! Отговори
Snorky преди 7 години
Съгласен съм с кинокритиците, че е проява на расизъм избора на Moonlight. При филми като Arrival, La La Land и Hacksaw Ridge накрая оскар да вземе един посредствен филм заради това, че е черен. И най-голямата гавра беше когато обявиха La La Land за най-добър филм и впоследствие обявиха Moonlight. Пълно безумие. Толерастия! Срам за еврейския Холивуд!
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера даваха въпросната "вайша" та решихме да го гледаме с жената. А аз и обяснявах, че ако един филм има оскари или награди, значи най-вероятно не става за гледане. Точно на 5тата минута минахме на друга програма и зарязахме въпросната грозна анимация. Можеше да е по-грозно, но нямам идея как.
12
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, като ви гледам коментарите, Холивуд с лекота е успял да ви извади на показ дребните душички:). А после Холивуд не бил най-влиятелната структура в световен мащаб....сигурно за това всички дето не се "интересувате" от холивудските "бози" сте си пуснали жлъчното коментарче:)
11
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-обичам някой да прочете само заглавието и да изръси нещо неадекватно,Гошо.Ако изчетете статията,ще разберете истинското мнение на господина,което е,че има расизъм срещу белите актьори от страна на критиците.Аз бих го нарекъл повече извратен реваншизъм-трябва да се покажем толерантни и да угодим на социалните тенденции,затова бутаме черни актьори,мюсюлмани,хомосексуалисти и т.н. всякакви "онеправдани".Обективните критерии за оценка на дадено артистично изпълнение остават на втори план.
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да си съвсем деградирал, че да се занимаваш с холивудските бози, еле пък и че награди имало.
9
3
 
36
 
! Отговори
някой преди 7 години
То пък много някой се интересува от мнението на нашите "критици". Където играят много пари, там истина няма. А Сляпата Вайша, ще ме извинят но е изключително грозна анимация. Консервфилм и КуКу на времето са в пъти по-добре направени. Нашите "творци" да се замислят, че ако искат да печелат то филма освен тях трябва да хареса и на публиката. Лесно е да се правиш на елитарен - трудно е да да го направиш така, че да го хареста повече от 5 човека.
8
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхте ли кои излязоха да вземат наградата след "грешката". После как да повярваш, че не е нагласено. Скоро, ако черен не вземе всеки Оскар ще излизат на митинги, помнете ми думата.
7
1
 
26
 
! Отговори
God преди 7 години
Под "източноевропейска естетика" за "Вайша" да разбираме "изключително грозна анимация" ли?
6
13
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Расизъм ли??!! Ай стига бе ....нали за мъжка и женска подържаща роля 2 маймунки взеха наградите.То ,по- либерално и политически коректно не може да стане .Стига глупости ,всеки е критик в наше време ,аз какъв критик съм....скрил съм им шапките ,амаа....не съм толерантен и либерален и нема да ме пуснат да критикувам
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е тъпо, че "Първи контакт" не взе смислена награда, за сценарий или за главна женска роля. Но може би е донякъде и хубаво, защото иначе шеше да се нареди до Белите каски. Направо да бяха вдигнали паметника на Тралала, вчера го догледах от 5я опит, едва ли се срещат много филми с толкова жалки подобия на сценарий. Добре че са актьорите и хубавите декори и музика, за да е що-годе гледаем.
4
7
 
34
 
! Отговори
11 преди 7 години
Ако един филм има Оскар, то той не става за гледане. Най-тъпите и свръхтъпи филми имат оскари, което си е индикатор, че не трябва да се гледат.
3
3
 
46
 
! Отговори
Къртик преди 7 години
В общи линии е полезно да има оскари, за да избягваме наградените филми.Оскарът е клеймо, което обикновено се слага на "смислени филми", които всъщност нямат смисъл. Никой не смее да каже, че царят е гол.
2
2
 
50
 
! Отговори
ined преди 7 години
Трите най-големи еврейски празника били Пасха, Ханука и раздаването на Оскарите.
1
5
 
42
 
! Отговори
Един преди 7 години
Как се става кинокритик? Като не те вземат на работа в МцДоналдс ли?