Първата жена космонавт в "Цял живот в полет"

Историята й, разделена в две части по Bulgaria ON AIR
29 мар 2017 15:45, Петя Славова
14
Първата жена космонавт в "Цял живот в полет"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Отблизо с първата жена космонавт - Валентина Терешкова ни среща руския филм "Цял живот в полет".

Първата част от живота й може да видим на 8 април от 16.00 часа по Bulgaria ON AIR. Режисьорът Михаил Циганов ни среща с Терешкова, която излита на 16 юни 1963 година с думите: "Небе, сваляй шапка“, на борда на кораба „Восток-6“. 40 години по-късно тя повдига завесата на известни моменти и факти за полета и за личния си живот.

Циганов екранизира историята й в две части, а ролите са поверени на Дмитрий Язов,  Ирина Соловьова; Терешкова, Павел Попович, Петър Климук, Гуидо де Марко и др.

Първият филм "Валя, Валентина“ е посветена на времената преди да влезе в историята като първата жена космонавт в света. Филмът разказва за нейното детство, семейството й, спортните й занимания с парашутизъм и присъединяването на Терешкова към обществото на космонавтите.

Тя тренира в космическия център със самия Юрий Гагарин. Когато наближава заветният момент, Валентина не споделя с бизките си за полета й в Космоса, казва им, че ще участва в състезание по парашутизъм. Семейството й научава истината заедно с всички хора по целия свят на 16 юни 1963 година.  През 2000 година Терешкова е обявена за "Жена на столетието“ от Годишната женска асамблея във Великобритания.

Втората част "Валентина Владимировна“, която ще се излъчи на 9 април в 16.00 часа, обръща внимание на личния живот на Трешкова, въпреки че темата е в графа „секретно“. Терешкова се среща с държавни лидери като Индира Ганди, Фидел Кастро, президента на Малта.

Обществото следи всички лични данни около живота на Валентина със значителен интерес, най-вече бракът й с космонавта Николев. Оказва се, че официалната информация за перфектната двойка е лъжа.

Според Валентина Владимировна връзката  им е на решение на съветските партийни ръководители. По тази или друга причина бракът им не върви добре, но управата не им разрешава развод, докато години по-късно Валентина успява да си "измъкне“ сама позволението за раздяла по време на прием, организиран от Леонид Брежнев. След нещастния си семеен живот Терешкова се жени повторно за хирурга Ю. Шапошников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дааа, така беше - омъжваш се за този за който ти посочат партийните вождове.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Преди Гагарин са загинали 11 човека!Руснаците наскоро сами си го казаха!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 9Такива като 3 не заслужават да им се обръща внимание. Те са ***, дори не знаят, че САЩ и СССР, а сега и Русия си съдействат в Космоса. А злорадството имаше един "добър" урок.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Грях е да се злорадства, защото прогресът винаги взема жертви. Затова не те карам да си спомняш жестоки злощастни случаи. Толкова си тъn... , лъжлив и npocтак...просто ***.
7
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Всички клетки в тялото на човека се делят :) като преминават период от 9 фази а десетата е делението от началото до края , демек от 0 и 1 , в мимикрия - 10 делене на клетка наречена адамева - двуполово :) самооплождащо :) така е и в космоса :) много слънчеви системи под вакум - утроба се делят и променят постоянно от 1 до 9 в фаза на разделение 10 :) така чрез черните дупки които ги самосвързват те се движат към центъра на галактиката :) а именно система перпето - мобиле ;)
6
6
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Летете руси но пак няма да знаете като нас :) Слънчевата система във вакум с една черна дупка в нея е част от системата на перпето - мобиле в галактиката :) и ако загадката с рисунките в житата за вас е минало, за нас тук е решението, от 1 до 9 е решението а 10 е делението :) хайде астрономи решете тази формула след 7 :) и защо скока на 10 пъти скорост от светлината се прави от място :) предизвиквам ви :) само тук се раждат умове :) нагъл съм
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 5 не си ме разбрал. В този период СССР и САЩ пускат кораби други няма. При САЩ се пишеше предварително с 12м. кога излитат , кога кацат пилотирани и не пилотирани и с каква мисия. За СССР това не се съобщаваше нещо ,като военна тайна. Възможно е и при САЩ да е имало такива тайни полети , но само може да гадаем.Цялата информация се казваше в радио гласът на Америка
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що тролиш излишно! Руснаците имат само два смъртни случая в историята си. Единия на Комаров, след като не се отваря парашута на спускаемия апарат, и другия на трима космонавти, които заради нехерметчност на модула, умират от липса на кислород. Като тези случаи, въобще не са покривани, а веднага писаха във вестниците. Иначе секретността винаги е съществувала в тяхната космонавтика, но това не е свързано с пропагандата.
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За такива полети и тя не знае предварително. Тя е бела решила "ДА НЕ КАЗВА НА БЛИЗКИТЕ СИ" Всичките им полети се споменаваха когото се приземи УСПЕШНО. В другия случай се мълчи /за времето на СССР/
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съпругът и, Андриан Николаев е първият в света до момента рекордьор по продължителност на полета от 18 денонощия. Но при приземяването си, се почувства толкова зле, че го реанимират в хеликоптера, докато летят към болницата. После получава и два и инфаркта. Това е цената на дългата безтегловност, в тясната кабина на Восток. А пък американците след същото пребиваване в космоса до Луната, се завръщаха бодри и жизнени веднага щом излизаха от още по-тясната лунна капсула. Чудна работа!
1
1
 
10
 
! Отговори
neo5 преди 7 години
Аз пък се чудя как сайта не е цензурирал фамилията на режисьорчето :)