Животът без недомлъвки с "Розета"

Филмът на братя Дарден по телевизия Bulgaria ON AIR
16 юни 2017 09:55, Петя Славова
1
Животът без недомлъвки с "Розета"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Неистовият стремеж на белгийските режисьори братя Дарден да изследват хората, населяващи покрайнините, незабелязвани от никого и с нищо не отличаващи се, е особено силен във филма им "Розета". Именно той носи на авторите "Златна палма" в Кан през 1999 г.

Сюжетът ни запознава с младата Розета, опитваща се да оцелее, грижейки се за своята майка алкохоличка. Ще запомним младата героиня по замисления поглед, сивата поличка и анцунга, както и по сприхавия й нрав.

Розета силно се разстройва, ако остане без работа и често го отнася самия работодател, дръзнал да я уволни. Толкова е голямо желанието й просто да живее като другите, че е готова да предаде и единствения си приятел.

Експресивната камера направо й диша във врата. Следва я толкова от близо, клати се с нейния задъхан ход, сякаш за да усетим пулса и мислите й.

Дарден разказват сурово, без капка романтизъм. Свалят маски, стопяват илюзии. Животът не е приказка и е добре да предпочетеш не принца на коня, а приятеля с мотопеда, който бръмчи грозно, но поне се опитва да те разбере.

Наред с "Детето", "Момчето с колелото" и последният им "Непознатото момиче", "Розета" е един от най-известните филми на белгийците.

Сниман от ръка, подобно на датската догма, тръгнала с Ларс фон Триер ("Идиотите") и Томас Витенберг ("Тържество") през 1995 г. и този филм следва тенденцията да показва живота какъвто е.

Няма нужда от излишен драматизъм. Всекидневието си го отглежда и показва в най-естествената му светлина.

Гледайте "Розета" на 16 юни от 22:10 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Аналогия преди 6 години
Аналогия с Козета е Розета, на великия Виктор Юго, но без Жан-Валжан :)