Човешки права, алтернативи и още в Sofia Biting Docs

Фестът - от 2 до 12 октомври,открива се с "Култ"
26 сеп 2017 20:52, Петя Славова
0
Човешки права, алтернативи и още в Sofia Biting Docs
Снимка: Sofia Biting Docs

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се открие на 2 октомври в Дома на киното с мащабния проект "Култ", в който над 40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата... Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога.

Сред акцентите в програмата на фестивала е премиерата на "Скъпоценният камък" на режисьора Николай Стефанов и сценариста Ралица Големанова, които лично ще представят филма пред публиката. "Скъпоценният камък" е документален филм, посветен на пренасянето на древна тибетска традиция в модерния западен свят - построяването на монумент, наречен "ступа", в близост до София. Ступата е символ на просветлението - състояние, което историческият Буда Шакямуни е достигнал преди 2500 години.

По достъпен и вдъхновяващ начин филмът разказва за смисъла от изграждането на ступи и представя дълбокия им психологически и философски символизъм. Освен научната и историческа страна, разказът води зрителя и през самия процес на създаването на ступа в България.

Филмът съдържа редки и ценни кадри от всяка стъпка от изграждането на монумента, като представя и емоционалното преживяване на участващите в строежа.

В рамките на фестивала ще бъде показан филмът "Свободен час" представящ една алтернативна форма на обучение, каквато са демократичните училища по света. След прожекцията зрителите ще могат да дискутират темата с представители на Общността за демократично образование у нас.

"Не ми бъркай в здравето" засяга наболялата тема за здравословното хранене и безкрайните вредни елементи, които производителите ползват, за да добяват вкусови качества на продукцията си. Какви храни да избягваме, от какви храни се нуждае организма ни, защо някои от храните са толкова евтини, а други толкова скъпи, трябва ли да ограничим месните продукти... Отговор на всички тези въпроси ще намерите в "Не ми бъркай в здравето".

Sofia Biting Docs продължава до 12 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари