Няма нищо "Скрито-покрито" за Михаел Ханеке

Филмът – тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
23 сеп 2018 12:21, Петя Славова
0
Няма нищо "Скрито-покрито" за Михаел Ханеке
Снимка: Bulgaria ON AIR

Из нелицеприятните тайни, криещ обикновеният човек, чувстващ се приет от обществото, ни вмъква Михаел Ханеке във филма си "Скрито-покрито".

Жорж (Даниел Отьой) е водещ на телевизионно предаване, а съпругата му Ана (Жюлиет Бинош) се чувства добре като редактор в книгоиздателство. Родители са на 12-годишния Пиеро.  "Аз съм добре, Ана е добре, Пиеро е добре – всичко е нормално!", казва Жорж, но небрежно суетното им битие се преобръща след появата пред вратата им на подозрителни видеозаписи.

Ханеке знае как да стигне до скритите тайни на обикновените хора. "Код неизвестен", "Пианистката", "Времето на вълка", са вече част от филмографията му, а след "Скрито-покрито" следват "Бялата лента" (2009) и "Любов" (2012), които му донасят "Златната палма" в Кан.

И със "Скрито-покрито" авторът се сдобива с доста престижни отличия – ФИПРЕССИ, наградата за режисура и приза на екуменическото жури.

Постепенно, без да бърза, режисьорът отразява бавния страх, който плъзва в апартамента на семейството. Наблюдава появилото се напрежение у персонажите. Страхът, който не е явен, а притаен. Някой нещо е направил и миналото напомня за себе си.

Ще усетим вината в отчуждението между персонажите, в притихналите емоции, в неспособността на прямото общуване. Ще осъзнаем лицемерието в отношението на богатия към мигрантите. Въпросът, който Ханеке повдига още през 2005 г. , е поредното доказателство за неговата прозорливост. 

Гледайте "Скрито-покрито" на 23 септември от 23:00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Михаел ХанекеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари