Първа брачна нощ преди сексуалната революция "На плажа Чезъл"

Филмът откри тазгодишното издание на Синелибри
15 окт 2018 13:07, Петя Славова
2
Първа брачна нощ преди сексуалната революция "На плажа Чезъл"
Снимка: Синелибри

Силните емоции, които изпитват млади съпрузи в първата си брачна нощ описва Иън Макюън в най-продавания си роман "На плажа Чезъл", а екранизацията му откри тазгодишното издание на Синелибри в зала 1 на НДК.

Сюжетът ни връща към началото на 60-те години в Англия, когато романтичните трепети на млада двойка са разклатени от факта, че двамата трябва да прекарат първата си интимна вечер заедно.

Млади, образовани, персонажите не знаят какво да правят с любовта, която изпитват един към друг.  Макюън ни вмъква във времето, когато сексуалната революция още не е дошла, а вместо нея властват табута и свян. Натискът на обществените порядки рефлектират върху физическата интимност, а лицемерните обноски са отразени още в първите кадри, в които сервитьори доставят скъпа празнична трапеза на младоженците и разреждат виното им с вода.

Режисьорът Доминик Кук се придържа към романа, следейки преживяванията на персонажите – моментите им на сближаване от миналото се редуват с етапите на отдалечаване в настоящето.

Ретроспекцията разкрива как младите се преборват със социалната йерархия, с чудатите привички на фамилиите си, но това, което се оказва по-сложно, е да приемат себе си. Именно тези оплетени отношения и притаени чувства успяват да уловят с играта си Сърша Ронан като Флорънс – цигуларка от висшето общество и Били Хоул –  влязъл в образа на бедния студент Едуард.

Макюън взима участие и в написване на сценария, а всъщност "На плажа Чезъл" не е първата му творба, показана и на големия екран. Сред другите му екранизирани творби са "Неумолима любов" под режисурата на Роджър Мичъл, а "Изкупление", режисиран от Джо Райт е номиниран за "Оскар" в 7 категории, включително за най-добър филм.

* "На плажа Чезъл" може да видим още на 16 октомври от 19.45 часа в Евросинема, на 17 октомври от 18.30 часа в Културен Център G8, на 18 октомври от 18.30 часа в "Одеон", на 20-и октомври от 18.00 часа в Културен център СУ, на 20 октимври от 19.00 часа в РКИЦ , ул. Шипка 34, на 22 октомври от 18.30 часа Културен център G8, на 24 октомври от 18.15 часа в Евросинема, и на 24 октомври от 19.00 часа в Cine Grand Park Center.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
23 преди 5 години
Гледах го.Слабичък.Опити за психологизъм,микроанализи доста повърхностни.Артистката е кака,особено в по-близък план.Очаквах повече,тъй като романът предполагаше това.Но все пак бе сто пъти по -добър от предхождащия го български "Безкрайните градини",който като че ли е сниман в силистренското фотостудио/уважавам силистренци-там съм служил/,но на прегледа на хоровете нямаха пари за парното в салона.
1
7
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Повечето русофили прекарват първата си брачна нощ със закоравял болшевик преди да бъде приет в редиците на Червената армия