"Квадратът" в Дом на киното

Прожекцията е с вход свободен
6 дек 2018 15:37, Петя Славова
0
"Квадратът" в Дом на киното
Снимка: София Филм Фест

"Квадратът" на режисьора Рубен Йостлунд, носител на "Златна Палма" от Фестивала в Кан и на още десетки филмови отличия от цял свят може да гледаме на 7-ми декември от 19.00 часа в Дом на киното с вход свободен.

Прожекцията е част от инициативата на Програма творческа Европа - Медиа, според която междуи 3 и 7-ми декември 34 киносалона в 27 държави от Европейския съюз са домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. 

"Вечер на Европейското кино" е първо по рода си издание на проект със свободен достъп за повече от 7000 граждани на Европа и се организира в партньорство с Европа Синемас. На всяко от събитията домакини ще бъдат обновени киносалони, които принадлежат на паневропейската верига Europa Cinemas. Те ще започнат с прожекция на един от филмите, получили подкрепа от програма Медиа в последните две години. Публиката в тези 34 града ще гледа 20 различни филми, избрани от местните разпространители.

След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите или с филмови специалисти-кинокритици, а за финал на вечерта зрителите са поканени на коктейл, на който могат да очакват изненади . Събитията ще бъдат открити от представители на Европейската комисия и ръководителите на бюрата на Творческа Европа - Медиа в съответната държава. Целта на този проект е да представи на гражданите подкрепата, която осъществява реално Европейския съюз за създаването на нови кинотворби.

Европейската комисия влияе върху формирането на аудиовизуалния сектор чрез Програма Медиа от 1991 година. Постига се сериозен успех в подкрепа на съревнованието между представителите на аудиовизуалните индустрии и в стимулиране на културното многообразие в Европа. Едно от най-важните действия е осигуряването на допълнителна финансова опора в реализирането на разпространението на европейските филми извън държавите, в които са произведени. Гост на събитието ще е Мария Габриел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари