Млад българин - част от журито във Венеция

Младен Печевски е избран от организаторите на кинофорума
19 авг 2019 12:32, Петя Славова
2
Млад българин - част от журито във Венеция
Снимка: София Филм Фест

Макар и едва на 25 години Младен Печевски бе избран за член на младежкото жури на Международния филмов фестивал във Венеция. Младежът бе селектиран от организаторите на престижния кинофорум да оценява филмите в секцията "Giornate degli Autori".

За поредна година страната ни участва в този проект, като от общността на София Филм Фест подбират три кандидатури, които изпращат до Европа Синемас и Наградата Лукс. От там те избират независимо кого да включат в екипа си.

Младен израства в семейство, в което интересите му към изкуството и творчеството винаги са били насърчавани. "Спомням си как първото нещо, което успях да прочета, беше изречение от субтитри на филм, а всеки петък вечер баща ми се прибираше с четири-пет видеокасети, които се гледаха през уикенда, коментираха и анализираха. Това беше много обогатяващо за формирането не само на възприятията ми за кино, но и за въображението ми", разказва младежът.

Освен кино, Младен харесва и музиката. Няколко години пее в  хор "Бодра смяна". След изживяна певческа криза преоткрива новите си интереси към мениджмънта. "Горд възпитаник съм на Националната финансово-стопанска гимназия, но определено ми липсваха предмети като музика и изобразително изкуство – за съжаление са недостатъчно застъпени не само в професионалните училища, но и в целия гимназиален етап на образователната ни система". Впоследствие управленските науки му се удават и той решава, че ще се занимава с тях по-задълбочено и в сферата на изкуството.

Що се отнася до киното, то винаги е било негов спътник в добрите и в лошите му моменти.  "С годините установих, че едно от местата в София, в които в най-голяма степен се чувствам в свои води, е Домът на киното. Атмосферата е неповторима, а селекцията от филми е предназначена за истинските почитатели на киното, за които то е не просто моментна форма на забавление, а огледало на обществото, мост към други култури, провокатор за нов поглед към света, магичен визуален разказ, който събужда мисълта и поражда съпричастност към хиляди житейски истории."

Миналата година Младен се включва в екипа на доброволците в София Филм Фест.  Опитът му там е пълноценно начинание, което му дава възможност да се запознае  с начина, по който функционира фестивала отвътре. Допадат му креативната атмосфера, познанията и духът на колегите, динамиката и социалните аспекти.

В свободното си време Младен обича да пътува в страната и в чужбина. "Сред любимите ми градове са Будапеща, Виена и Париж. Случайно или не, именно в тях се развива по-голямата част от действието в трилогията на Ричард Линклейтър от филмите "Преди изгрев", "Преди залез" и "Преди полунощ", с чийто главен герой, Джеси, се идентифицирам в значителна степен".

Засега Младен би искал да се занимава с организацията на фестивали, даващи поглед върху по-значимите филмови и телевизионни творби на национално и международно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Ина преди 4 години
Повече такива новини трябва да има, браво на момчето!