Да ти отнемат детето: "Филомена"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
24 авг 2019 10:28, Петя Славова
Да ти отнемат детето: "Филомена"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Джуди Денч прибавя още една силна роля към биографията си с образа на "Филомена" - жена, чието дете принудително й е отнето преди години и изпратено за осиновяване в САЩ.

В днешно време героинята й тръгва да го търси в компанията на журналиста Мартин Сиксмит, трогнат от съдбата й. Историята им е деликатно разказва режисьорът Стивън Фриърс, вдъхновен от книгата на Сиксмит "Изгубеното дете на Филомена Лий".

Спомените на Филомена връщат лентата назад. Годината 1952, когато в Ирландия бременна тийнейджърка е изпратена в манастира "Роскрий", където се възпитават "пропаднали жени". Още докато детето й е малко, монахините го вземат и го изпращат за осиновяване в Америка.

Следващите петдесет години майката прекарва в безрезултатно търсене на изгубения си син. Един ден случайно среща политическия журналист, който е силно заинтригуван от личната й история. Двамата решават да заминат за САЩ, в търсене на сина на Филомена, и стават по-близки, отколкото са очаквали.

Фриърс откровено повдига обвинение срещу римокатолическата църква, която е спомогнала за процеса за отнемане на дете от родител.

Режисьорът деликатно извежда болката на всеки от героите и съединява животите им в обща драма. За момент ни оставя да повярваме, че чудесата се случват и самият журналист е изгубеното дете.

Фриърс е последователен в естетическите си търсения и в представянето на силен женски образ в продукциите си. Доказва го и с филмите си "Опасни връзки", "Момичета от класа", "Кралицата", както и в последвалият "Флорънс".

За ролята си в този филм Джуди Денч получава номинация за "Оскар", както и Лондонския кръг на филмовите критици я обявяват за "актриса на годината".

Филмът печели куп отличия с още номинации за "Оскар" за филм на годината и адаптиран сценарий. Също така става и филм на годината във Великобритания.

Гледайте "Филомена" на 24 август от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание