Кафка среща Монти Пайтън с "Босият император"

Филмът бе със световна премиера в Торонто
19 сеп 2019 17:52, Петя Славова
0
Кафка среща Монти Пайтън с "Босият император"
Част от екипа на филма в Торонто. Снимка: София Филм Фест

Светът се срещна отново с героите на Джесика Удуърт и Петер Бросенс преди броени дни на фестивала в Торонто – един от петте най-авторитетни филмови форуми в света. Пред пълни зали и овации от страна на публиката, пътешествието на познатия ни крал Николас III продължава, а историята, създадена от двамата сценаристи и режисьори, ни среща с наглед абсурдни, ала поразително възможни събития. Ето част от отзивите за филма:

"Сякаш Кафка среща Монти Пайтън в комедия на Рой Андершон." "Социално-политическата сатира "Босият император" на Джесика Удуърт и Петер Бросенс е един от най-забавните филми в програмата на Торонто. Удо Киер и Джералдин Чаплин са прекрасни!"

"Босият император" е една абсурдистка и красива политическа сатира, която е изключително забавна, поднесена с каменни лица от страна на актьорите – и разбира се, Удо Киер и Джералдин Чаплин са просто брилянтни!“

"Докато Петер ван ден Бегин е звездата в "Белгийският крал", тук Джералдин Чаплин е най-неотразима. В ролята на Лейди Лиз тя изрича едни от най-важните реплики в "Босият император"… Филми като този ни напомнят истината, която се съдържа в комедията."

И ето, че след Торонто Кралят тръгва с антуража си по света. С европейската премиера на "Босият император" ще бъде открит 35-ия филмов фестивал във Варшава. Следват Гент, Загреб, Кайро, Севиля, Торино.

"Босият император" е продукция на Bo Films (Белгия) в копродукция с Topkapi Films (Холандия), Propeler Film (Хърватия), Wajnbrosse Productions (Белгия) и Арт Фест (България) с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“, Евроимаж и националните фондове на държавите-копродуценти.

Художник на филма е Сабина Христова, гримът и прическите са дело на Петя Симеонова, фотограф е Неделчо Хазърбасанов. Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари