Да повярваш в пациента, дори да е "Цареубиец"

Филмът на Карен Шахназаров - по телевизия Bulgaria ON AIR
7 дек 2019 11:26, Петя Славова
4
Да повярваш в пациента, дори да е "Цареубиец"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мъж и бивш престъпник Тимофеев вярва, че е убиецът на цар Александър и цар Николай ІІ. Дотук - нищо странно, особено щом той е пациент в психиатрична клиника. Любопитното настъпва след като психиатърът му д-р Сми

Режисьорът припомня за страшната нощ на 16 срещу 17 юни 1918 г. като ни вмъква в любопитна ситуация, при която лекуваният оказва хипнотично влияние върху лекаря си, който влиза в ролята на цар и скоро осъзнава, че трагедията на Николай ІІ е и негова...

Личността на Тимофеев е развдвоена и когато състоянието му се влушава се идентифицира с убийците на великите императори.

Странната ситуация, в която психиатър е повлиян от пациента си, изследва Карен Шахназаров в "Цареубиец". Пътувайки от Москва в провинциален град, д-р Смирнов среща един от дългогодишните пациенти на клиника и бивш престъпник Тимофеев.

Неговата личност е раздвоена и в периодите, когато състоянието му се влошава се идентифицира с убийците на руските императори Александър и Николай II. Нищо особено, до момента, в който пациентът доказва, че познава в най-малки детайли живота на хората, за които се смята.

Атмосферата става още по-тайнствена, когато по него се появяват белези и натъртвания като на убиеца на Александър II, който е с отрязана глава и признаци на перфорирана стомашна язва, като Юровски, убиецът на Николай II.

Лекарят решава да подходи по нов начин със странния случай като се представи за Николай II. Но ситуацията скоро излиза извън контрол: докторът несъзнателно започва да се идентифицира с последния руски император и веднъж дори открива кървяща рана на главата си...

Шахназаров любопитно връща историята, преосмисляйки я през призмата на главните персонажи, уточнявайки, че известният убиец всъщност е само средство на руската революция.

Какво точно се е случило в нощта на 16 срещу 17 юни 1918 г... Ролите са поверени на Олег Янковский, Малкълм Макдауъл, Армен Джигарханян и др.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/kino/2019/08/11/pacient-sreshtu-psihiatyr-v-careubiec.417685
 

Процесът на лечение се затруднява след като по болния наистина се появяват белези и натъртвания, сходни с тези на убиеца на Александър II. Героят се сдобива и със стомашна язва, като Юровски, убиецът на Николай II.

Режисьорът излиза от рамките на тайнствеността и мистерията и разкрива нов поглед върху историята през призмата на настоящето.

В главните роли ще видим Олег Янковский, Малкълм Макдауъл, Армен Джигарханян и др. Гледайте "Цареубиец" на 7 декември от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
"РазВдвоена", "влушава" ?!?!?! Вие сериозно ли??? За запетайките дори няма да отварям дума:( Я марш в трети клас веднага!!
1
2
 
2
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 4 години
Тия четирте пациентки ли са?