"Океан от пластмаса" в януарската Киноточка

Прожекцията е с вход свободен ня 23-и януари
16 яну 2020 18:47, Петя Славова
0
"Океан от пластмаса" в януарската Киноточка
Снимка: Киноточка

Темата на януарската Киноточка е Океан от пластмаса. Серията тематични събития със свободен вход в
София, която стартира през декември 2019, продължава в новата година с прожекция на актуалната тема за опазването на околната среда и глобалните щети от прекомерното използване на пластмаси.

Януарската Киноточка обединява прожекцията на многократно награждавания документален филм “Океан от пластмаса” с концептуално преживяване в една неестествена среда - за хора и за морски обитатели.

На 23 януари от 19.30ч. едно от свободните офис пространства в бившия завод Витоша ще се превърне в реплика на световното океанско дъно, такова, каквото го документира австралийския журналист и режисьор Крейг Лийсън.

Историята на филма започва с идеята на Крейг да заснеме най-голямото животно на планетата - синият кит, която обаче води до неочакван сблъсък с дебел слой пластмасови отпадъци, плаващи насред Индийския океан. След това пътуване той решава, заедно с Таня Стрийтър, световен рекордьор по свободно гмуркане и екологичен активист, да тръгнат по света и да изследват пораженията от десетилетията употреба на пластмаси. В продължение на четири години, проектът успява да привлече десетки експерти в търсене на работещи технологии и иновативни решения, които всеки - от правителствата до отделните хора - може да приложи, за да имаме по-чист океан.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари