Човешката "еволюция" в "Два дни, една нощ"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
19 яну 2020 14:05, Петя Славова
0
Човешката "еволюция" в "Два дни, една нощ"
Снимка: Bulgaria ON AIR

За пореден път братя Дарден ни повеждат из сложното битие на онеправданите в Белгия. Филмите им са безпощадна критика към задоволеното консуматорско общество, пренебрегващо слабите. Именно с темите, които засягат и начина им на снимане, режисьорите се превръщат в едни от  любимците на Кан. Доказателството: двамата са носители на две статуетки "Златна палма".

С "Два дни, една нощ" режисьорите отново засягат добре познатата им тема. Действието се развива Лиеж, а главната роля е поверена на Марион Котияр. Звездата влиза в образа на Сандра, която се завръща на работа след дълга почивка, която си е взела заради преживяна депресия.

Вместо да получи съчуствие и разбиране от колегите си, героинята е посрещната от тях с добре премислен ход - да бъде уволнена, а те да си разпределят нейната заплата. Героинята има само два дни и една нощ, в които може да ги убеди да не го правят.

В познатата за Дарден стилистика на близка  и "жива" камера, следяща всяко движение и мимика на героинята, авторите разказват поредната си история, изпълнена с драматизъм и осезаем неприязън към силните на деня.

Подобно на филмите им "Розета" и "Детето" и в този филм стилистиката ще ни доближи до документализма, което ще направи още по-страховито за приемане до какви аспекти се е изродила човешката "еволюция".

"Два дни, една нощ" разнищва социалните аспекти на съвремието, в което желанието за повече материални придобивки напълно поттъпква чувството за топлота и човешко отношение.

"Два дни и една нощ" така и не получава "Златна палма" в Кан, но се сдобива с номинация, а за изпълнението си Котияр е с номинация за "Оскар" за най-добра актриса в главна роля. Може да гледаме  "Два дни, една нощ" на 19 януари от 22.45 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари