Да усетиш "Великата красота"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
11 юли 2020 12:03, Петя Славова
1
Да усетиш "Великата красота"
Снимка: Bulgaria ON AIR

В центъра на вечния град Рим ни пренася режисьорът Паоло Сорентино с трагикомичната си история "Великата красота".

Сюжетът ни среща със застаряващия журналист Джеп Гамбардела, чийто първи роман го изстрелва на върха на италианския елит, докато е съвсем млад.

Без да има опита за звездния живот, той се отдава на мимолетни преживявания и се възползва максимално от удоволствията, които му се предоставят, губейки усета кое наистина е значело нещо за него в живота му.

Целите му не са високи - списващ колонки в печатните издания, героят живее в разточителен апартамент срещу Колизеума и всекидневието си запълва с партита и обиколки на разкошни вили.

Равносметката идва след  65-ия му рожден ден, когато научава за кончината на единствената жена, която някога е обичал.

Сорентино постепенно навлиза в света на героя си. Без осъдително посочване, режисьорът онагледява лекотата, с която човек на изкуството губи ориентация за достойното, по пътя към славата. Героят пропилява дните си, пътувайки към мечтите.

Започвайки с цитат от книгата "Пътешествие до края на нощта" на Луи-Фердинан Селин, която е с автобиографични елементи, Сорентино доказва, че светът на артиста е пъзел от гротеска, трагедия, цинизъм и болка.

Докоснат от смъртта, героят му Гамбардела поема по пътя към себе си, за да преоткрие "Великата красота" на собствения си живот. Това става на фона на изящните кадри на оператора Лука Бигаци, под музикалния съпровод на Леле Маркители.

Продукцията е показана за първи път на кинофестивала в Кан и е отличена с куп награди, сред които "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, както и "Златен глобус", Наградата на Британската филмова академи.

Ролите са поверени на Тони Сервило, Джорджо Пазоти и Франко Грациози. Гледайте "Великата красота" на 11-и юли от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Много хубав филм, прекрасни кадри от Рим.Заслужава си да се гледа.