19 пълнометражни български филма в надпревара за "Златна роза"

Фестивалът на българския игрален филм започва днес във Варна
24 сеп 2020 13:04, Петя Славова
1
19 пълнометражни български филма в надпревара за "Златна роза"
Снимка: БГНЕС

22 късометражни и 19 пълнометражни продукции са част от конкурсната програма на 38-то издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна.

Форумът се открива на 24 септември и ще продължи до 1 октомври в залите на Фестивалния и конгресен център в града, както и онлайн. Фестивалът се открива днес в 18:00 часа с изложбата "Спомен за филма "Осъдени души", която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев.

След церемонията по откриването в 19.00 часа за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията "Пари" на режисьора Сиамак Етемади, съпродуценти "Чучков брадърс" и с финансовото участие на Националния филмов център.

От тази година форумът открива нова рубрика в своята програма - "Златна роза класик", която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото.

На 25 септември, от 18:00 часа ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино - трилогията "Мера според мера" на режисьора Георги Дюлгеров.

В програмата "Открити хоризонти" ще бъдат показани пълнометражните игрални филми "Опърничавите" на режисьора Георги Костов и копродукцията "Босият император" с режисьор Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма.
.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Guns'n'ros преди 3 години
Носят се слухове, че новото име на варненския кино фестивал, ще бъде спуканата "златна" тръба.