25 млн. лв. допълнителна субсидия за родна кинопродукция

Затягат контрола как се харчат парите
4
25 млн. лв. допълнителна субсидия за родна кинопродукция
Снимка: БГНЕС

Още 25 милиона лева годишна субсидия за българската филмова продукция гласува на първо четене парламентът.

С промените в Закона за филмовата индустрия депутатите подкрепиха финансовата рамка за българското кино да се разшири от седем игрални филма на 12, от 14 документалните да станат 22 и да има до 250 часа за анимация.

10 милиона лева ще бъдат допълнително за производство на български филми, както и 15 милиона за инвестиции в родната киноиндустрия, предаде БНР. С промените се въведоха и финансови стимули за филмовите компании, които са снимали продукции у нас, като те ще могат да си възстановяват 25% от максимум 80 на сто от разходите, които са извършили при снимането на филми в България.

Левицата даде принципна подкрепа, но настоя за въвеждане на ефективен контрол на разходваните средства.

"Контролът върху изразходване на обществените средства е слаб и той води до това, че има лобистки характер", каза депутатът Антон Кутев. От ГЕРБ се съгласиха с констатациите на левицата.

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов увери, че затягане на контрола ще се гарантира с промени между двете четения на законопроекта.

"Да направим възможността българското кино да се финансира прозрачно, средствата да отиват върху качество, а не върху два часа лента. Няма да крия, че конфликт на интереси е човекът, който разпределя парите, той да контролира парите. Абсурдно".

Депутатите гласуваха максималния триседмичен срок за внасяне на писмени предложения по законопроекта за филмовата индустрия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
НЕ ХОДЯ НА КИНО И НЕ ПЛАЩАМ , НО СЕГА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ЩЕ МИ ВЗЕМА ОТ ДАНЪЦИТЕ И ДДС ЗА КНИЖНИ САМОЛЕТЧЕТА ......... ДЖИПКАТА, ........И КИНО !!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже все говорят за запад и САЩ,там колко им дават на тия в Холивуд за производство на филми??Пари само за лапане и локуми по телевизиите каква страхотна продукция произведохме,ама никой не ще да я гледа.
1
0
 
7
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Кому са нужни тез тъпотии....