Кои са документалните фаворити на Sofia MENAR?

Всички заглавия от фестивала остават достъпни още 10 дни
22 яну 2021 16:16, Петя Славова
0
Кои са документалните фаворити на  Sofia MENAR?
Кадър от "Пънк завинаги". Снимка: Sofia MENAR

Тазгодишното издание на фестивала Sofia MENAR продължава в платформата Neterra TV+.  До 31 януари почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма включени в програмата му.

Сред акцентите в документалната селекция на фестивала са филмите на Ян Артюс-Бертран "Човек", "Алжир отвисоко" и "Земя", които са включени по повод предстоящия 75-годишен юбилей на прочутия фотограф.

През 2016 г. Бертран лично дойде в София, за да представи режисьорската версия на "Човек" и до ден днешен е един от верните приятели на фестивала, чиито филми винаги намират място в селекцията на Sofia MENAR.

Като един от фаворитите на зрителите до момента се очертава "Крилете на Киргизстан" на Софи Диа Пегръм и Джен Милър, които прекарват повече от година сред безкрайната шир на Киргизстан, изследвайки живота на номадите и техните най-добри приятели – конете.

Друг любим филм от тазгодишната селекция е "Между стената и света" на режисьора Самир Кумсие, който решава да приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За период от три години и безброй издадени визи, той поема от Палестина към Европа и оттам към джунглата на Амазонка. По пътя си среща десетки интересни личности, които му помагат да премине през стените, които съвременното общество издига пред жителите на определени райони по света.

Най-провокативният филм в документалната селекция на Sofia MENAR тази година е "Пънк завинаги" на французойката Доминик Кобе, която изследва пънк сцената в Мароко. В продължение на 8 години тя следва своя главен герой Стоф, едно от лицата на ъндърграунд културата в Казабланка. Снима го навсякъде: от музикалните фестивали, през срещите му с приятели до посещенията в затвора, след като Стоф е осъден по време на снимките на филма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари