Българското кино на 39-ата "Златна роза"

Фестивалът във Варна е от 23-и до 29-и септември
23 сеп 2021 11:26, Петя Славова
0
Българското кино на 39-ата "Златна роза"
Снимка: "Златна роза"

Тази вечер започва срещата с българското игрално кино на 39-ото издание на "Златна роза" във Варна. Филмите може да гледаме до 29 септември в в залите на Фестивален и конгресен център.

12 пълнометражни и 15 късометражни продукции влизат в надпревара в конкурсната програма, чийто организатор е Националния филмов център, който отбелязва и своята 30-а годишнина от създаването си.

Още шест заглавия ще допълнят и програмата "Открити хоризонти". Прожекциите са съпътствани с всекидневни пресконференции, на които хората могат да се срещнат с екипите на филмите.

За голямата награда се състезават "В сърцето на машината" на Мартин Макариев ("Вила "Роза", "Привличане", "Диви и щастливи"); "Голата истина за група "Жигули" на Виктор Божинов ("Възвишение"); "Засукан свят" на Мариус Куркински, ("Дневникът на един луд"); "Не те харесвам“"на Борислав Костов („Нощта на мечтите“); "Рибена кост", реж. Драгомир Шолев ("Подслон", "Прасето"); "Чичо Коледа", реж. Ивайло Пенчев ("Корави старчета", "Летовници", „Като за последно“).

Четири пълнометражни игрални дебюта ще си оспорват първенството в категорията "Най-добър дебют" – "Петя на моята Петя", реж. Александър Косев, "Смирен", реж. Светослав Драганов, "Уроци по немски", реж. Павел Г. Веснаков и "Януари", реж. Андрей Паунов. „Февруари“, реж. Камен Калев ("Източни пиеси", "Островът", "С лице надолу") и "Жените наистина плачат", реж. Весела Казакова и Мина Милева ("Котка в стената"), идват във Варна след премиерите си на фестивала в Кан, съответно през 2020 и 2021 година. Освен четирите дебюта, четири са и втори филми на своите режисьори.

Фактът, че две трети от пълнометражните конкурсни филми са първи или втори филм, в случая съвсем не означава, че авторите им са новаци в режисурата. Те идват с голям опит и постижения в документалното и късометражното игрално кино, както и в режисирането на едни от най-успешните телевизионни сериали. Очаква ни изключително ожесточен конкурс.

Председател на тазгодишното жури е проф. д-р Иво Драганов, кинокритик и медиен експерт, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и директорът на фестивала "Молодист" в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари