"Страх" тръгна със скандал по пътя си за "Оскар"-ите

Членовете на журито се разделиха в мнението си за претендента
Обновена: 18 окт 2021 19:58 | 18 окт 2021 19:30, Петя Славова
34
"Страх" тръгна със скандал по пътя си за "Оскар"-ите
Кадър от "Страх". Снимка: София Филм Фест

Скандал около българското предложение за "Оскар" се разви в кино общността. Предложението, което бе прието да се включи в надпреварата за отличието в категорията най-добър чуждоезичен филм, бе "Страх" на Ивайло Христов.

Жури, председателствано от кинокритика проф. Божидар Манов, включващо още кинокритика проф. Александър Грозев, аниматора Теодор Ушев оператора Светла Ганева, режисьорите Ралица Петрова, Виктор Чучков, проф. Любомир Халачев, присъди с 4 на 3 гласа в полза на "Страх".

Българските предложения включваха още три филма – "Февруари" на Камен Калев, "Засукан свят" на Мариус Куркински и "Жените наистина плачат" на Весела Казакова и Мина Милева. Последният именно изигра ключова роля в разединението между членовете на журито.

Тео Ушев написа гневен пост в социалните мрежи, според който решението "Страх" да бъде българското предложение е нелегитимно, защото не са присъствали всички членове на журито да участва в обсъждането.От 7 души са били 5 и въпросът на аниматора е, защо те не са били сменени.

Според него този избор показва  "поколенчески различия между вкусове и възприятие", както и "системен расизъм, системен сексизъм и културен дениализъм", от които страда страната.


 

Темата във Facebook  коментираха и режисьорите на "Жените наистина плачат" Весела Казакова и Мина Милева.

Отново Весела Казакова пусна публикация, в която се вижда, че и изданието Deadline е коментирало разнопосочните мнения за българския претендент.

 Светла Ганева отговори също в социалната мрежа на Тео Ушев. "Не мисля, че квалификациите, с които ме определят като член на комисията са по-демократични от определенията, които съм чувала за мен и семейството ми през годините. Не приемам обобщенията, че съм системна расистка, сексистка и "културна дениалистка"... Тя обяснява, че уважава възгледите на Весела Казакова и Мина Милева за живота. "Уважавам и техния филм "Жените наистина плачат". Когато човек е избрал пътя си и го следва, той буди само уважение. Подкрепям ги в борбата им за правата на жените, на различните. Но Ние всички сме различни... Аз съм различна ! Това е прелестта на живота. Пожелавам им успех с новите им проекти. Мен никога не ме е привличало шумното демостративно, декларативно кино /затова толкова мразех конюнктурното соц.кино/ и избрах тихия "Страх".

 

Последваха коментари и от проф. Халачев, както и останалите членове на журито. Пред БНТ проф. Манов обясни, че за него изборът е напълно легитимен, тъй като отсъстващите членове са представили предварително хартиени фишове със записано заглавие в запечатан плик на администрацията на Националния филмов център. В деня на заседанието пликовете, заедно с тези на присъстващите, се отварят и става ясно кой за какво е гласувал.

"Страх" е носител на вече няколко отличия, сред които и голямата награда на 38-ия фестивал "Златна роза" във Варна. Той получи и приза за най-добра женска роля за актрисата Светлана Янчева. Филмът беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и от акредитираните журналисти. През декември миналата година лентата взе и голямата награда на 24-ия международен кинофестивал в естонската столица Талин "Тъмни нощи".

"Жените наистина плачат" бе в официалната селекция на Кан и е с участието на Мария Бакалова. След филма Весела Казакова и Мина Милева получиха покана да водят журито "Венециански дни" на най-стария кинофестивал в света.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Kono преди 2 години
Държавата ври и кипи , вируси ,немотия,ето това е страх ...защо ни занимавате с тия *** филми , ако ще въобще да не ги пускат никъде е*ал съм ги
22
0
 
5
 
! Отговори
Антилибераст преди 2 години
"Страх" - поредният филм за добрите мигранти и лошите българи?! Добър филм, обаче... Но, тенкс! "Жените също плачат" - слаб филм за истерични лелки - мъжемразки?! Но, тенкс!
21
1
 
16
 
! Отговори
Aйяяй преди 2 години
Вероятно не е включил сюжет с гей-двойка. Напоследък не мога да се сета за филм, в който или две моми да не си смучат езиците, или двама брадясали юнака не си търкат брадите, на голо, ъфкорс. О, Беатриче!!! Лошо нема, хубаво - още по-малко.
20
1
 
12
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Да бяха селектирали някоя от на Ники Илиев cлабoyмните комедии. Щяха да ни дадат Оскар от съжаление.
19
5
 
24
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Тази ситуация е малко "присмял се хърбел на щърбел". Българското кино след 89-та година е пълен шит. не струва и две стотинки, те за Оскари бълнуват. Леле, леле....
18
0
 
6
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Ники Илиев защо не снима филм за живота и съдбата на ген. Тонев? Ще стана абсолютен хит.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Има филм - "Шменти капели" се казва. Сериен!
16
5
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
roведаpu имащи се за изтънчени аристократи. БГ Кинаджии. А Ушев си бие камшика за Канада ама наднича и за некоя мръфчица да отнесе от бегето
15
0
 
19
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
Нямам намерение да гледам този филм дори да ми опрат пистолет в главата.
14
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ушев искаме да те видим обесен :)))
13
10
 
16
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Този Ушев освен с един грозен сатанински анимационен филм, с какво е известен? Не хейтя, просто питам.
12
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как един не направи филм за българският геноцид. за демографската криза. за измамата на хилядолетието - зелена сделка и как ще ни остави на тъмно, студено и най вече гладно. как не се направи филм за един от социалните домове къде стари хора биват системно пребивани и тормозени. как не се направи по една българска тема филмче, а трябва да гледаме някви расти дето тъпчат застарели лелки и бойни лесбийки дето се фистват една друга. кого по дяволите ги интересуват тея пачавренски истории? защо спонсорираме тези бълвочи на поквара с държавни пари?
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 Може и филм за оня българин, помел три момичета в Стара Загора преди десетина дни?
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМое да напрайте един филм за българина, убил Милен Цветков, и наркоманските му страдания и видения. Примерно?
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скандала е да изпратим за черния или за лезбийките, вчера гледах лавина по бнт, страхотен филм, хубаво е , че едно време са се правили добри български филми на световно ниво
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До :-) Няма филми за съвременните Нерезановци, а? Или...там бият през ръчичките, още на ниво сценарий? Кайш
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свършиха ли се идеите за българи, та ползваме и африканци за филмите ?!
6
2
 
24
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
И наще станаха политкоректни. Е, няма как, за Холивуд трябва да си такъв, и доста такъв и единствено такъв.
5
4
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Тая велика държава винаги има повече от един кандидат за всяко световно съревнование, което на финала се оформя като мощен пърдел пред смаяните другоземците. Ушев да не се прави на ощипан , знае си колегите, а че са ретроградни и задни колела две мнения няма, още живеят с естетиката на 60те и 70те. И вОпще кво ни занимавате с тая псевдо култура наречена бг кино.
4
3
 
17
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Явно няма да настигнем Европа по стандарт на живот и устройство, дай поне по тоя въпрос да се наредим барабар Петко с мъжете... все пак е от основно значение, нали така?