Противоречивата "Мери, кралицата на Шотландия"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 5 дек 2021 14:11 | 5 дек 2021 10:50, Петя Славова
3
Противоречивата "Мери, кралицата на Шотландия"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Швейцарският режисьор Томас Имбах се заема да разкаже историята на един от най-любопитните монарси в историята на Великобритания.

Сложните отношения между Мария Стюарт и Елизабет, която я обезглавява, а преди това хвърля за 19 г. в затвор, е вдъхновена от биографията на австрийския писател Стефан Цвайг от 1935 г. Творбата е бестселър в Германия и Франция, но до 2010 г. не е издавана във Великобритания. В ролята на Мери влиза Камил Ръдърфорд.

Мери, кралицата на Шотландия израства във френския двор, а житейският й път е предсказуем като за роден монарх да управлява. След като първия й съпруг умира тя се завръща в родната Шотландия и сключва втори брак с болнав съпруг.

Тогава среща и любовта на живота си – граф Ботуел, за когото и иска да се омъжи.
Имбах подхожда към сюжета, придържайки се към историята, опитвайки се да покаже драмата на човек, който няма шанс да живее според своите желания, а следвайки правила, дадени му от мястото и времето, в което е роден.

Още се водят спорове дали Мери има вина за смъртта на втория си съпруг и личността й продължава да бъде противоречива. Може би и затова тя представлява такъв интерес за киното.

През 1936 г. Катрин Хепбърн изиграва Мери Шотландска на Джон Форд, през 1971 г. Ванеса Редгрейв влиза в ролята на Мария Стюарт. Сърша Ронан също се превъплъщава в ролята на Мария Стюарт.

Томас Имбах представя своята версия на историята, описвайки главната героиня без излишни пристрастия, но и разкривайки драматичните й житейски перипетии, потапяйки ни достоверно в отминалата епоха.

В останалите роли ще видим Мехди Деби, Шон Бигърстаф, Едуард Хог и Тони Къран. Гледайте "Мери, кралицата на Шотландия" на 5 декември от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Една от най-любопитните монарси"? Петето здравата се мъчи да догони езиковите гафове на колежката си *** Христова.
2
0
 
0
 
! Отговори
Личността й преди 2 години
На себе си ли противоречи или на другите?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще омаскарят историческите личности с поредна феминисткапо-мия!