Защо Виктор Божинов изтегли филма си от надпреварата за "Оскар"?

Според него в комисията има хора, защитаващи обща естетическа доктрина
10 авг 2022 10:37, Петя Славова
7
Защо Виктор Божинов изтегли филма си от надпреварата за "Оскар"?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мария Бакалова оглави комисията, която да определи българското предложение за "Оскар". Малко след новината стана ясно, че режисьорът Виктор Божинов оттегли филма си "Бягство" от българската надпревара.

Новината съобщиха той и продуцентите на продукцията Галина Тонева и Кирил Кирилов в общо писмо до директора на Националния филмов център и медиите.

Изтъкнатата причина е "конфликт на интереси". В писмото се споменава и че това е състезание с предизвестен победител. Така от 9 допуснати до надпреварата заглавия, след излизането на "Бягство" 8 филма ще се борят да бъдат българското предложение за номинация.

По закон българското предложение за участие трябва да бъде направено от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия.

"Така пише в закона за филмовата индустрия, който преди 2 години с много турбуленции беше приет, но това е една от малко добре разписаните процедури вътре в закона. Националният съвет за кино законово има право да избере българския представител и това става на базата на структурата на Националния съвет за кино, която е доста представителна. Персоналният състав е от 13 организации, утвърдени със заповед на министъра на културата, които излъчват по един представител", каза режисьорът в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че в нея има продуценти, сценаристи, както и дружество за защита на авторските права.

Още по темата

"Това осигурява една безпристрастност на бъдещия избор. За съжаление, процедурата по конституиране на Националния съвет за кино не е приключила. Тя в момента е в съда, защото една от режисьорските асоциации настоява, че вътре трябва да има представител на режисьорите - нещо, което аз споделям, защото към момента в избрания списък от предишния министър отсъстваше организация на режисьорите. Но това не означава, че трябва да съчиним процедура, която да е от 7 човека и на практика да се подмени това, което пише в закона", добави Виктор Божинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в състава има хора, които са в по-близък приятелски кръг - хора, които защитават естетическа доктрина.

"Гилдията е съставена от хора, които в по-голямата си част имат силно изявено его. Трябваше тази процедура да включи по-сериозен анализ и малко по-задълбочена представа за това какво искаме да се случва с киното в перспектива", подчерта режисьорът.

Божинов е категоричен, че законът в момента не работи за българската филмова индустрия.

"Към момента субсидиите за българското кино са на ниво 25% по-ниско от нивото на 2010 година. Всички цени пълзят нагоре", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Манолов преди 1 година
В казаното от Виктор Божинов има логика, вероятно и добро познаване на законово-нормативните процедури, а възможно и на състава на журито, отношенията в гилдията и т.н НО, филмът му "Бягство" е толкова слаб, че даже се чудя кой, как и защо го е предложил в селекцията за "Оскар". Според мен, този филм даже е трудно да се нарече кино, по скоро е неудачен опит за тактова.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оскари, Евровизии и подобни халтури са политически ориентирани пропагандни събития, на които нямат място качествени изпълнители и качествено изкуство. Чиста загуба на време, емоции и средства е участието в такива. Същата е работата и с всякакви конкурси у нас - всичко е предрешено и няма нищо общо с определяне на наистина най-доброто и качествено.
4
0
 
4
 
! Отговори
Оскар преди 1 година
ко ?! неее !
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма култура ,а халтура.Мария Бакалова е пример.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ трябва да има субсидии за кино... ае моля ви се, що за глууупост е това, ще субсидираш шоубизнеса!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е възможно. Филма трябва да бъде за ром ако може трансджендър, или черен.