Реални истории с истински хора, скрити зад думата "бежанец"

Режисьор разказва за ужаса на войната и бягащите от нея
29 ное 2022 15:47, Петя Славова
16

Видеоклипове събират пет истории за мигранти у нас и хората, които са ги приютили. Проектът "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави" е финансиран от фонд "Убежище, миграция и интеграция 2014-2020".

Според режисьора Милен Младенов, който е сред авторите, става въпрос за интересен проект, чието второ издание се състои. В него разказват истински истории за реални хора, стоящи зад думичката "бежанец".

"Опитахме да покажем, че зад тази думичка стоят истински хора с истински истории, които са видели ужаса на войната и бягат не защото така са си преценили, а защото наистина се борят за своя собствен живот – изгубили са близки, роднини, приятели", заяви режисьорът в студиото на "България сутрин".

Най-силно впечатление му е направило това, че тези хора са загубили всичко и са дошли в страна, в която те не разбират и една дума, въпреки това не са се отказали и са продължили да се борят и да работят. Той добави, че голяма част от тях са успели, имат собствени бизнеси, интегрирали са се.

Прави му много силно впечатление, че те имат много позитивно отношение към България, защото смятат, че ние сме толерантни хора, но една част от тях избират да останат в България пред места в Европа, където социалната политика е по-богата и приятелски настроена.

"Голямото предизвикателство е да се опитаме да предразположим тези хора, които не са актьори. Има първоначален шок от камерите. Винаги се опитваме да ги опознаем като хора, какви са нещата, които те харесват, какво ги прави различни от другите. Ние избираме локациите спрямо тях", разказа режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

Една част от тях са били доста резервирани и не са искали да разказват за всичко, през което са преминали.

"Най-важното нещо, което си говорихме с тях, е, че това всъщност е важно и за другите хора като тях. Това ги мотивираше – да запознаят останалите хора с това каква е съдбата на един човек, който бяга от война", посочи Младенов.

"Тези хора не са се отказали и голяма част от тях са щастливи тук. Имали са възможност да бъдат в други страни, но казват, че тук им харесва", допълни гостът.

Според него ние не разбираме фундаментално какво означава да си бежанец и да бягаш от войната. Той поясни, че тези хора преминават през изключително сложен процес, за да получат статут на бежанец и някои чакат с години за него - те трябва да докажат, че са бежанци, като историята им се интервюира.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Ай сиктир! Германо-джендерастка пропаганда, вероятно шopшoидна -> какъв ще е тоя фонд "Убежище, миграция и интеграция 2014-2020", едва ли финансиран от България.
14
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 1 година
в ход е еврейския план за унищожаването на бялата раса, като пречка да се пъчат евреите. Но тогава от кого ще паразитстват, те са *** както всички диваци - черни и всякакви мешани! Още тяхния Маркс предупреждава, че трябва да се пипа с мярка, за да не се отреже клона на който стоиш. Но това е красивия Край,на света - варене в собствен сос на притежателите му.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато украинските пишман управници не реват за мир, а за още оръжие, не знам на кого да съчувствам. На хотелските гости определено - не, това не са бежанци, а курортисти с претенции. Особено младите мъже, защо не са на фронта? Единствено на хората, останали в Украйна и понасящи несгодите, бомбите и снарядите на/над главите си, те са за съчувствие и помощ. Само че точно тях най-малко някой ги мисли. Голямо скачане за благото на хотелските гости. Това не е нормално.
12
0
 
16
 
! Отговори
Милиарди отиват за преди 1 година
оръжие за Украйна, а улиците на колективния запад са пълни с бездомници - хора, които са бедстващи в собствените си държави. Помощи за бедните няма, но може да дойде някой от чужбина и неговите деца да бъдат приети в детската градина с приоритет пред твоите, да му се намери работа с приоритет пред местното население... За каква човечност говорим извинете?! Що за лицемерие? И ти не връзваш двата края, но не бягаш от война, затова няма помощ и разбиране за теб - ти си просто "неуспял" и мързелив.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм толераст и никога няма да бъда.Не на криворазбраният глобализъм.Катар вместо да хвърля милярди като домакин на футболно първенство да се погрижи за своите събратя мюсюлмани а не да ги изхвърля към Европа като ненужни,защото и тук народите не ги желаят.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни такива, втори ден вилнеят и столицата на толерантността- Брюксел.Празнуват победата на държавата от която са се махнали:-) Когнитивен дисонанс ли?
9
0
 
14
 
! Отговори
Толерастията преди 1 година
е заразна неизлечима болест,а НПО с такива имена трябва да бъдат забранени!
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия глупости. Това не са никакви бежанци, а икономически емигранти тръгнали да живеят на социални помощи!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бежанците са африкански и арабски клошари- хора безмислени и способни само на злини.Презряни и отхвърлени дори в собствените си държави. Единственото на което са способни са да трупат отпадъци и да извършват престъпления.Повечето произхождат от семейства на поколения престъпници където семейна традиция е жените да се ползват за разплод а мъжете да извършват бандитски подвизи- кражби,изнасилвания,убийства.Украйнците не са бежанци.Това са европейци принудени да се преместят.ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА.
6
0
 
15
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Че те може да се изсипят 20 милиона занзибарци. На всеки ли трябва покрив да осигурим, лапане, безплатно здравеопазване (което за българите не е безплатно) и безплатно образование?А и дрехи, джобни, екстри. Засрамете се малко. А български деца се молят по групи че няма средства за лечение.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом започне масово нахлуване на нелегални през нашата граница веднага ще се появи някой хрантутник на НПО който да говори глупости,да прави филми и пропаганда.Българите не сме толкова прости колкото ни мислят такива като този знаем много добре какво е бежанец и какво е нарушител на границата от африкански и арабски произход.Виждаме ги тези икономически номади мъже които нямат никаква работа в България и Европа.Да ходят в богатите държави с тяхната религия и манталитет на Арабския полуостров.
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинците са бежанци, бягат жени, деца и възрастни от руския терор, но сирийци мароканци и тн тъмни субекти са само млади мъже, имам чувството, че армия се прехвърля в европа, зарязали са майките си, жените си, децата си там, където уж е ужасно
3
0
 
16
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Сега ще ни карате тия да си ги отглеждаме ли? Който няма мозък да ги приютява. Никой не ги кара да идват, жал да ми стане. Здрави, яки, развити в чатала. Само въртят очи и се чудят какво да докопат. Дай им само лежане и разплод. Малко ли български деца има болни, нуждаещи? Своята държава не можем да оправим та с глобалните проблеми да се наемаме. Че то всяка 2ра държава пр8блемии конфликти. Дайте да не ядем, че да спасим света.
2
1
 
16
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Бежанци са били българите бягащи от Югославия, Гърция и Турция, след загубата на войните. Тия не са бежанци. Престанете да манипулирате фактите и да пишете неистини.
1
1
 
13
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Никви години не чакат. С торбите пред Миграция и дават на просяците статут. Само ,че едните попиват по морето ,а другите зад решетки в Бусманци.