Най-добра книга на всички времена - "Война и мир"

Класацията на "Нюзуик" даде второто място "1984" на Джордж Оруел
7 юли 2009 14:40,
71
Най-добра книга на всички времена - "Война и мир"
Илюстрация: elibrary.com

Романът "Война и мир" на Лев Толстой беше обявен за най-добра книга на всички времена и народи от авторитетното американско списание "Нюзуик".

В първата десетка на най-добрите книги влизат:

- "1984" на Джордж Оруел;

- "Одисей" на Джеймс Джойс;

- "Лолита" на Владимир Набоков;

- "Шум и ярост" на Уилям Фолкнър;

- "Невидимият човек" на Ралф Елисън;

- "Към фара" на Вирджиния Улф;

- "Илиада" и "Одисея" на Омир;

- "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин и "Божествена комедия" на Данте Алигиери.

При съставянето на класацията са били взети под внимание редица фактори – влияние върху хода на историята, интелектуален принос в световната култура, значение, което книгата има в днешно време, нейната популярност сред съвременните читатели, отбелязват от "Нюзуик".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Четящ преди 14 години
Класация като всяка класация! Има доволни, има и недоволни. Т.е. всеки има право на мнение и на своя класация.Но! За някои (няма да се връщам да чета кои бяха), които не приемат Толстой само защото бил руснак: "1984" е великолепна книга, но тя е почти напълно изплагиатствана от "Ние"("Мы") на Евг. Замятин - първата е написана през 1948, а втората - през 1921 г (ако не ме подвежда паметта)!
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
добре,че глупостите на коелю ги няма
68
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Защо всичко казано от американците, трябва да приемаме за даденост. Ами, бих попитал, къде са "Сто години самота" и "Любов по време на холера" на Маркес, къде е Умберто Еко?
67
0
 
0
 
! Отговори
pepe преди 14 години
Липсата на Достоевски говори за абсолютна елементарност и необективност на класацията .Не мисля ,че някоя от споменатите книги заслужава да е на първите места.
66
0
 
0
 
! Отговори
разни хора разни иде преди 14 години
тази класация няма как да бъде обективна , защото има стотици книги от десетки автори , които не попадат в нея ...не е възможно да се обяви тази книга е 1, ...пък онази е 101, това не е спортно състезание със обективно измерими резултати :)
65
0
 
0
 
! Отговори
ДО ЦЕЦО преди 14 години
Цецо, чел съм " Граф Монте Кристо " , но ме помръзва да продължавам да чета ... казваш, че двете книги се "равняват" смисъл, че си приличат или ... ?
64
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 14 години
В класацията липсва една книга, която се равнява на "Война и мир",а именно "Граф Монте Кристо" на Дюма.
63
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 14 години
Класацията е безсмислена, не може да съществува такава. За мен си остава най-добрата "Дон Кихот", отчитайки времето, когато е писана и съдбата на писателя. Любима е "Емил от Льонпасеря".
62
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 14 години
Всичко си е в агонията на този свят. Като изключим Толстой и последните двама , Омир и Данте, останалите са такива писатели какъвто музикант е Майкъл Джаксън.
61
0
 
0
 
! Отговори
а преди 14 години
Неможе да е от Руснак. те са глупави,диктатура,пияници.......трябва да е Американец...
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абсолютно съм съгласен с класацията!! Война и Мир е гениално произведение!
59
0
 
0
 
! Отговори
lucis преди 14 години
Rezenziata na "1984", pone na izdanieto, koeto imam ot 1989, e na Ivan Di4ev. A knigata e velika.
58
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Оруел за мен е несравнимо по-добър, а "1984" е с по-стройна и по-добра структура. Да не говорим, че е с далеч по-съвременна идея и послание.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Измислена класация,която има за цел да изчетка руснаците по време на посещението на *** Обама в Русия.
56
0
 
0
 
! Отговори
Лев Толстой преди 14 години
Изразявам свое лично мнение, като казвам, че читаемата част от "Война и мир' е не по-вече от 150-200 страници. Всичко останало са тъпотии на един, изкуствено обявен за класик, скучаещ руски помешчик. Чел съм я и на български, и на руски, ей богу, несмилаема е!
55
0
 
0
 
! Отговори
Дана преди 14 години
АнтиКаруцар, много си прав! Всеки си има вкус и не може да се избере най-добрата книга. Според мен най-добрата е и ще си остане "Братя Карамазови" на Достоевски!
54
0
 
0
 
! Отговори
РОДЕН преди 14 години
Да, и аз харесвам някои от горните книги, но са прави хората под мен, че класацията е субективна.На мен любимият ми писател е Стивън Кинг, и за мен той е един от на-великите, но друг може да не мисли така.Въпрос на мнение
53
0
 
0
 
! Отговори
АнтиКаруцар преди 14 години
Такива класации са изключително субективни и в никакъв случай не могат да посочат най-добрата книга. Ако някой ден се съберат мненията на всеки един човек по света (четящ естествено) тогава може и да се каже такова нещо. Ако някой пита мен и трябва да избера една книга , мисля че бих казал "1984" , но има още толкова много брилянтни творби. Важното е да има хора , които четат !
52
0
 
0
 
! Отговори
peti преди 14 години
за мен хубавата книга е тази, която прочиташ с удоволствие и би прочел още няколко пъти само за удоволствие.единствените книги, които съм чела повече от 3 пъти са:Гордост и предразсъдъциТримата мускетариЕмил от льонеберя
51
0
 
0
 
! Отговори
Библиотекарят преди 14 години
Тези криерии са твърде субективни!Аз например смятам книгите та толкин или Кинг за достойни за тази класация.Писна ми от стереотипи и класики, които малко хора разбират, но много се правят, че откриват смисъла