"Летище" и филмираните истории за бедствия и катастрофи

Романът на Артър Хейли се завръща на книжния пазар
26 окт 2009 10:48, Петя Славова
9
 "Летище" и филмираните истории за бедствия и катастрофи
Снимка: Издателство "Кръгозор"

След като започна инициативата си “Голямото завръщане” с книгата “Долината на куклите” на Джаклин Сюзън, издателство “Кръгозор” пуска на пазара още един от най-успешните романи.

Серията включва книги от ХХ век, станали емблематични за своя автор, за жанра и за времето, в което са писани.

Обединяват ги актуалното звучене, вечните теми и майсторството на техните автори.

Идеята е новото поколение читатели да се докоснат до легендарни заглавия, които обаче не са се появявали в българските книжарници през последните години.

Така второто заглавие в колекцията е „Летище” от Артър Хейли.

Книгата излиза през 1968 г. и постига феноменален успех – в продължение на дванайсет месеца заема първото място в класациите за литература.

В основата на сюжета е действителен случай от началото на 60-те, когато в САЩ нашумява името Джак Греъм.

В началото на 1960 г. вестникарските хроники и радиотелевизионните компании шумят около поредното изключително престъпление, уведомяват за хода на следствието, публикуват репортажи от залите на съда, коментират предстоящата смъртна присъда на двадесет и три годишния Джак Греъм.

Героят изпраща майка си до самолета, като пренася нейния свръхбагаж. А именно в него "грижовният син" е поставил 20 пакета с динамит, взривно устройство и часовников механизъм.

Самолетът за Аляска е вече във въздуха. След по-малко от половин час машината претърпява катастрофа и всички, пътуващи загиват.

Става ясно, че непосредствено преди излитането Греъм е застраховал живота на майка си за 37 хиляди долара. В случай на нещастие сумата трябвало да се изплати на негово име.

Сюжетът в "Летище" заинтригува и киното, и съвсем скоро книгата оживява на големия екран. Филмът преживява успеха на творбата на Хейли.

Продукцията провокира възхода на нов жанр в киното (т.нар. „филми за бедствия и катастрофи” - disaster movie), чийто златен период е именно през 70-те години с излизането на "Летище".

Филмът има огромен финансов успех с печалби над 45 милиона долара, а през следващите няколко години са създадени три продължения на историята.

Лентата получава 10 номинации за Оскар, включително за най-добър филм. Главните роли са поверени на Бърт Ланкастър, Дийн Мартин, Джордж Кенеди и Жаклин Бизе.

В „Летище” е привлечена и професионална стюардеса – Пати Поулсен, която е служител на Американските авиолинии. Тя получава ролята си във филма като награда в конкурс за красота.

Музиката към продукцията е определяна като „последното голямо постижение” в 40-годишната кариера на холивудския талант Алфред Нюман. Тя му спечелва посмъртни номинации за Оскар и Златен Глобус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Lia преди 14 години
да, и аз исках да кажа за Хейли... струва си да се чете. Хубаво ,че са се сетили за преиздаване. Само не разбрах защо Джак Греъм е "героят"?! Чела съм "Летище" и не помня да го има този герой.... Нещо май статийката сте я бързали, а?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мен, мислех да поставя просто "+", но след като помислих реших, че заслужаваш по-добра благодарност за прекрасния коментар! Браво!
7
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 14 години
Артър Хейли беше един от първите чужди писатели, които почнах да чета. Спомням си и "Летище" - от поредицата Библиотека "Галактика", онези, малките :) А който не е чел "Колела", "Банкери", "Окончателна диагноза", "Хотел"... - сериозно е изпуснал :)
6
0
 
2
 
! Отговори
до Ася преди 14 години
по-актуално не може и да бъде, все пак става дума за самолетен тероризъм, случва се постоянно, мило момиче.Пожелавам ти приятно четене и не мисли, че светът много се е променил, това, което е стойностно е по-силно от много "съвременни" истории, които естествено не са измислени днес. Не забравяй, че всичко ново е добре забравено старо
5
0
 
0
 
! Отговори
anonymous преди 14 години
Е може ли такава корица, бе хора... На "Галактика" корицата е с пъти по-добра. Тоя "колаж" е нещо като първи напъни на 14 годишен с Фотошоп. Аман...Не стига, че книгите тук са яко закъсали, ами вие гоните хората с грозни корици.И да, знам че някой ще си помисли, че е дребнаво да се заяжда човек за корицата, но който не знае кой е Хейли, не е запознат с "Летище" (като номер 4 - Ася), такава корица може да го накара да мисли, че това е поредната евтина екшън-кримка.
4
1
 
0
 
! Отговори
Ася преди 14 години
Аз си признавам, че знам едиствено Хейли като име. Чувала съм го, но не съм чела негови книги. Само ми е любопитно дали звучи актуално...все пак е книгата е писана в края на 60-те...
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да, старите книги трябва да се появяват в нови издания, защото за младите дори корицата е от значение, за съжаление
2
0
 
1
 
! Отговори
Невински, Хр. преди 14 години
Артър Хейли е велик! Определено един от най-силните писатели на миналия век. Моето поколение го е изгризало целия, но се изненадах да разбера, че собственият ми племеник не го е чел никога и даже не знаеше заглавията на книгите. Започнах да го образовам с "Банкери". Сега ще продължим с "Летище"
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
инициативата е добра:)