Продадоха пръстен на Джейн Остин за рекордна сума

Семплото бижу показва света на писателката, смятат специалисти
11 юли 2012 16:20, Петя Славова
0
Продадоха пръстен на Джейн Остин за рекордна сума
Кадър от филма "Разум и чувства" - адаптация по романа на Джейн Остин с актрисите Кейт Уинслет и Ема Томпсън по . Снимка: Reuters

Златен пръстен с тюркоаз, принадлежал на британската писателка Джейн Остин, бе продаден на търг в Лондон от
аукционната къща "Сотбис" за 236 557 долара.

Това е пет пъти над предварителната му оценка, предаде Ройтерс.

Бижуто с овалния камък предизвика оспорвано наддаване между осем кандидат-купувачи, но накрая бе закупено с оферта по телефона от анонимен частен колекционер. "Семплият пръстен на Джейн Остин красноречиво говори за
нейния свят. Цената, постигната на търга, и огромният интерес, който предизвика лотът, е забележително доказателство за видното мястото на писателката в нашето литературно и културно наследство", заяви д-р Гейбриъл Хийтън, специалист по ръкописитекъм "Сотбис", предаде БТА.

Джейн Остин е една от най-известните британски писателки от 19 век. Тя никога не е била омъжвана и не е имала деца. След смъртта на Джейн Остин пръстенът й е останал в семейството.

Изследователите не са знаели за съществуването му, докато наследниците на авторката на романите "Гордост и предразсъдъци", "Разум и чувства", "Ема" не решили да продадат бижуто. То е една от малкото останали лични вещи на Остин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари