Поети се събират в "Славянска прегръдка"

Фестът събира автори от 18 държави
Обновена: 20 май 2013 21:17 | 20 май 2013 21:17, Петя Славова
0
Поети се събират в "Славянска прегръдка"
Снимка: Reuters

Творци от 18 държави събира седмият международен фестивал на поезията "Славянска прегръдка", като само участниците поети са около 50. Това съобщи поетесата Елка Няголова, която е председател на Славянска литературна и артистична академия.

Фестивалът "Славянска прегръдка" е най-голямото събитие, което академията организира тази година в България, пише БТА. Новост е, че той е в отворен формат и ще се състои два пъти в годината с различни акценти. Първият е сега - в навечерието на 24 май, а вторият ще е в началото на септември, когато ще се отбележат 100 години от създаването на Съюза на българските писатели. Фестивалът ще продължи до 25 май, като негов
почетен домакин е община Добрич, а проявите ще са още в Балчик, Варна, Плиска, Мадара, Преслав, Шабла, Разград и Шумен.

На кръгла маса на тема: "Език мой - мое Отечество" ще се постави началото на новия проект на академията. Неговата цел е да се прочетат по нов начин императивите на живота, тъй като се оказва, че духовното общуване в рамките на новите реалности е нещо съвсем различно и се връщаме към идеята за държавата на духа, която е по-определяща и, може би, по-трайна, сподели Елка Няголова.

В различните славянски страни вече се извършва селекция на автори, в чието творчество присъства темата за езикаи Отечеството. Всички ние изповядваме мисълта, че въпреки глобализацията в битието, в духовен аспект думата Отечество все повече ще придобива смисъл. В книгата всеки автор ще бъде представен с творби на родния си език и с художествен превод на български език. За илюстратор ще бъде поканен Стоимен Стоилов, който предстои да получи почетния знак на академията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
зара преди 10 години
чак и чичо Желю Желев-франкофона и русофоба се е появил там.
1
0
 
2
 
! Отговори
хората живеят от преди 10 години
труда си от професията, а тези поети просят пари от общината за де се изевяват.Да не им седават пари, на никой от науката общината не дава дарения като на тези.