Роман за "Бог"

Излиза нов роман на Дипак Чопра
24 мар 2014 16:35, Петя Славова
0
Роман за "Бог"
Снимка: ИК "Изток-запад"

Популярният индийски лекар и мистик Дипак Чопра омайва с уникалното съчетание от разказани истории и разяснителни поучения в новия си провокативен роман „Бог“ . Авторът изследва еволюцията на Бог, давайки универсални уроци за истинската му същност.

Ревностните защитници на вярата са в яростни дебати и разпри с привържениците на светското откакто свят светува. И ако векове наред е властвала вярата, то днес надмощие сякаш имат светски ориентираните рационално мислещи хора. В търсене на логично обяснение какво е довело до тази трансформация не само в Европа, а и в целия свят известният индийски лекар и мислител Дипак Чопра проследява етапите на развитие на Бог през вековете, стигайки до заключението, че не той, а човешкото съзнание е това, което еволюира с времето.

В своя провокативен роман „Бог“ (с подзаглавие „История и откровения“) Чопра – познат у нас с редица свои книги, сред които „Седемте духовни закона на йога“ (в съавторство с Дейвид Саймън) и нашумялата напоследък „Свърхмозъкът“, съвместно издание с Рудолф Е. Танзи – изследва еволюцията на Бог, съчетавайки в едно разказани истории и разяснителни поучения за истинската същност на Всевишния. Авторът описва живота на десет известни пророци, светци, мистици и мъченици, докоснати от божествения промисъл, като по този начин създава изключително вълнуващ портрет на един непрестанно променящ се – поне в човешкото съзнание – Бог. Нашата вяра, а оттам и самият Бог се трансформират във всеки следващ век, заключва Чопра. В предговора на книгата той пише: „Посланието не било едно и също всеки път – Иов в Стария Завет чува нещо различно от св. Павел от Новия Завет; при все това, сходството е видно. Бог еволюира. Ето защо не престава да говори и никога не мълчи. Основният факт е, че Бог се променя в „той“, „тя“, „то“ и нищо от споменатото по-горе не издава колко променливо е божественото присъствие. Но ако кажем, че Бог еволюира, това ще означава, че той е започнал от незряло състояние и после израства и придобива завършеност, докато напротив, като начало всички религии твърдят, че Бог е необятен. Онова, което всъщност еволюира е човешкото познание.“

С „Бог“ Дипак Чопра ни връща към значимите моменти от живота на Сократ, св. Павел, Джордано Бруно, Ан Хъчинсън, Руми, Шанкара и др. и в крайна сметка ни дава универсални уроци за истинската същност на Бог.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари