Книгоиздателската индустрия прегръща новите технологии

Млада компания предлага иновативен подход за писатели
9 апр 2014 21:57, Елена Кирилова
0
Книгоиздателската индустрия прегръща новите технологии
Снимка: архив Ройтерс

Музикалната индустрия постепенно се промени под натиска на технологичните промени и благодарение на платформи като YouTube и Soundcloud, новините претърпяха промяна отчасти чрез Reddit и Twitter, а редица други области се възползваха умело от Kickstarter.

За пръв път и издателската индустрия започва все по-ясно да върви в тази посока. Свидетелство за това е старт-ъп компанията Screwpulp, която се появи през 2013 г., за да помогне на независимите писатели да достигнат до читателите. В сайта на компанията вече има 70 книги от 55 автори, а тя все още е в първия етап на финансиране, пише Mashable.

Сайтът позволява на авторите да регистрират своите книги за безплатно изтегляне на електронен четец във всички достъпни формати. От своя страна, сдобивайки се с текста, читателят се задължава да напише ревю за произведението, за да може да изтегли друго отново безплатно.

Когато то стане достатъчно популярно, а свалянията му се увеличат, цената се покачва, благодарение на което самите писатели започват да печелят.

Новият модел позволява и самите автори да получат обратна връзка за текстовете си. Така, ако една книга се сдобие с повече негативни ревюта, писателят трябва да се замисли дали да не я редактира отново.

Ангажиментът за даване на честни мнения от страна на потребителите означава, че най-добрите книги съвсем естествено ще се издигнат до върха, а престрашилите се да посегнат към нея веднага ще се възползват от по-добрата цена.

Всъщност Screwpulp има интересен модел на ценообразуване на книгите. След като една книга бъде свалена 25 пъти тя започва да се предлага на цена от 1 долар. По-късно цената отново се увеличава. Авторите пък прибират 75% от сумите, платени за техните произведения. За сравнение, Amazon им отпуска между 40 и 70% от тези средства.

Като цяло иновациите в издателската индустрия са доста по-бавни и не толкова явни, отколкото когато става дума за кино и музика. Въпреки това напоследък технологичните предприемачи все повече обръщат внимание на това как индустрията може да се възползва от тях.  

Още новини за книгоиздаването можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари