Хиляди се простиха с Габриел Гарсия Маркес

Поклонението бе в Двореца на изящните изкуства в Мексико
Обновена: 22 апр 2014 09:47 | 22 апр 2014 08:01, Александър Попов
2

Внуците на Маркес. Снимка: Reuters

Хиляди опечалени почитатели на Нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес се поклониха пред урната с праха му в Двореца на изящните изкуства в мексиканската столица, предаде ДПА.

Президентите на Мексико Енрике Пеня Нието и на Колумбия - родината на Маркес, Хуан Мануел Сантос почетоха паметта на прочутия писател - човекът на възможната утопия по думите на Сантос.

Още по темата

"Най-колумбийският от всички колумбийци продължава да живее. Той ще живее в своите книги и текстове, но преди всичко ще живее вечно в надеждите на човечеството", каза колумбийският президент.

Енрике Пеня Нието отбеляза, че приживе писателят, известен като Габо, получи най-голямото признание - обичта и искреното възхищение на милиони хора по света.

"Въображението е един от най-мощните човешки инструменти. Габриел Гарсия Маркес го водеше по неизследвани пътища", добави мексиканският президент и нарече Маркес най-великия латиноамерикански романист на всички времена.

Вдовицата на писателя - Мерседес Барча, и двамата им синове Родриго и Гонсало, придружени от гвардейци, пренесоха урната с праха на писателя в Двореца на изящните изкуства, който бе украсен с огромна снимка на писателя.

Маркес почина на 87 години в четвъртък в дома си в град Мексико.

Почитателите му се наредиха на дълга опашка, за да почетат паметта му. Мнозина носеха жълти рози, любимите цветя на Маркес, и жълти пеперуди, възпети в прочутия му роман "Сто години самота", посочва ДПА.

Паметта на Маркес ще бъде почетена днес и на нерелигиозна траурна церемония в катедралата в Богота, където ще бъдат негови роднини, живеещи в Колумбия. Президентът Сантос също ще присъства в катедралата, където колумбийският симфоничен оркестър ще изпълни Реквиема на Моцарт, добавя БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Почитател преди 10 години
До АнонименМаркес не е писател, който би се харесал на всеки. За да го оцени, човек трябва да е малко луд и да има богато въображение и способност да вижда зад думите. Поклон пред един от най-великите творци на нашето време.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хайде, форумченца, събодете сеее. време е вече да се захванете с драскане на глупости. А, знаехте ли, че Габриел Гарсия Маркес почина. Е тва не е тема за вас, така, че споко,