Какво не знаем за японската религия?

Излезе изследване на видния японист Братислав Иванов
30 май 2014 11:28, Александър Попов
1
Какво не знаем за японската религия?
Снимка: ИК „Изток-Запад“

Излезе първото българско изследване, което е изцяло посветено на японските религиозни вярвания - "Японската религия" (ИК „Изток-Запад“) на япониста Братислав Иванов.

Авторът излага тезата, че историята на японската религия може да се представи като „диалог между шинтоизма, естествено възникнал на японските острови, и привнесените по-късно континентални религии“.

Иванов поставя акцент върху шинтоизма, който е „онази духовна константа в историята на японския народ, благодарение на която от различните религиозни традиции се синтезира единна етнокултурна цялост“.

В Страната на изгряващото слънце изборът между шинтоизъм и будизъм би бил равнозначен на влизане в матрицата на непривичния за японеца монотеистичен модел.
Шинтоизмът добива широка популярност през 30-те и 40-те години на XX век, в периода, известен под името курай танима (тъмната долина), тъй като японските политици по време на Втората световна война му отреждат специално място в придобилата особена тежест тогава националистическа пропаганда. След края на войната окупационните власти сочат шинтоизма като един от основните виновници за милитаризирането на Япония.

През 80-те години на миналия век интересът към шинтоизма се възражда, макар много от стереотипите все още да са живи. Често неговото значение се подценява с аргумента, че японците рядко употребяват термина шинто.

В „Японската религия“ Братислав Иванов подчертава, че терминът не се среща и в първата японска конституция, приета през 1889 г., но тя без съмнение е пропита именно с духа на шинтоизма.

"Случайно или не, през първото десетилетие на ограничителната политика, провеждана спрямо шинтоизма, в средите на бийтпоколението се ражда митът за дзен, който през следващите години се разпространява из целия западен свят. В края на миналия век дзенбудизмът става популярен и у нас, като се налага тенденцията с него да се обясняват едва ли не всички явления в японската култура, което води до тяхното изкривяване и неадекватно разбиране.

В „Японската религия“ са разгледани също чайната церемония, сухите градини – традиционно свързвани с естетиката на дзенбудизма, хайку поезията. Специално внимание се отделя на японския манталитет, както и на влиянието, което религиозният синкретизъм е оказал върху духовния живот на японците.

Братислав Иванов е преводач от японски език, автор на редица трудове по лингвистика и културология, сред които: „Увод в японската писменост“, „Основи на японския език“, „Японска граматика. Функционален аспект“, „Японски йероглифен речник“, „Българо-японски речник“, „Японско-български речник“, „Японската цивилизация“ и др.

Член е на първия преподавателски екип при откриването на специалността „Японистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в продължение на повече от десетилетие преподава „Теоретична граматика“ и „Класически японски език“.

Понастоящем e диpeктоp нa Бългapо-японcкия обpaзовaтeлeн и култуpeн цeнтъp към 18 СOУ „Уилям Гладстон“ в София. През 2009 г. Иванов е удостоен от НВ император Акихито с „Ордена на изгряващото слънце“ за приноси в развитието на академичните изследвания на японския език и разпространението му в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Какво не знаем за японската религия"Че да си направиш харакири и да се самоубиеш е достойно. ***. Не виждам защо трябва да черпим нещо от тяхната религия или култура или да им се възхищаваме. Просто тази култура ни се предлага и натяква по договори за обмен на култура между министерствата на културата на България и Япония. Жалко ако сте подвластни на тази култура и и се възхищавате.