Тери Пратчет се влошава здравословно

За първи път отмени участие в обществено мероприятие
Обновена: 3 юли 2014 09:25 | 3 юли 2014 09:25, Александър Попов
11
Тери Пратчет се влошава здравословно
Снимка: Reuters

Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет за пръв път отмени участието си в обществено мероприятие - фестивал в Манчестър, посветен на поредицата му "Светът на диска", съобщиха в."Таймс" и в. "Гардиън".

През 2007 г. Пратчет, който сега е на 66 години, обяви, че е болен от рядка форма на болестта на Алцхаймер - кортикална атрофия на задната част на мозъка. Болестта прогресира и сега писателят не може сам да върши много неща, сред които да шофира или да си връзва връзките на обувките.

В писмо Пратчет се извини на почитателите на фентъзи поредицата му "Светът на диска", които го очакваха на ежегодната си среща в Манчестър през август. За да компенсира отсъствието си на фестивала, на който трябваше да бъде почетен гост, Пратчет обеща да изпрати на феновете прочутата си черна шапка.

Сър Тери Пратчет е патрон на британската Фондация за борба с болестта на Алцхаймер от 2008 г. Оттогава той е дарил стотици хиляди британски лири, за да подпомогне финансирането на медицински изследвания. Писателят е известен във Великобритания и като един от активните привърженици на евтаназията.

През досегашната си литературна кариера 66-годишният Тери Пратчет е продал над 75 милиона книги.

В поредицата "Светът на диска" има 40 романа, преведени на 37 езика. От тях са продадени повече от 55 милиона екземпляра. Откакто преди 7 години Пратчет обяви, че е болен от Алцхаймер, издаде пет нови произведения.

Сега Тери Пратчет живее със съпругата си Лин в графство Уилтшир, недалеч от гр. Солсбъри.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Тери Пратчет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
39
 
! Отговори
Monibonboni преди 9 години
Много, много жалко :( Страхотни книги, пълни с чувство за хумор, пародия, ирония и в същото време с много смисъл.И аз знам, че той иска евтаназия, а не да се мъчи . Съчувствам на него и на всички хора с неизлечими болести, които са принуждавани да страдат до последно поради изкривен и лицемерен морал!
10
9
 
36
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Кофтиии то се очакваше де. Любим автор......А Морт е една от любимите ми книги. И най-сетне една новина без *** *** да са писали пълни глупости...
9
8
 
47
 
! Отговори
diavolcheto преди 9 години
Уникален, неподражаем, истински. Когато нещо не ми се получава или просто не зная какво да направя, когато не намирам отговор на нещата...чета си го. Всяка дума е истина и философия. И смях - чист, естествен, нужен...Искам да се оправи, искам да го има. Аз имам нужда от него. Както и светът.
8
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах преди година документален филм за Тери Пратчет ... проучваше варианта за евтаназия ... Ето това е :Terry Pratchett : Choosing to Die 2011 ... Ако имате възможност прегледайте го
7
8
 
40
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
до Анонимен 4Тери си го е казал,чрез най-емблематичния си герой: "НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ. СЪЩЕСТВУВАМ САМО АЗ"... Но пък е казал и друго: "Времето от раждането до смъртта е само ядрото на нечие съществуване". Тери ще остане дълго тук, независимо че заболяването му го побеждава малко по малко.
6
8
 
46
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Господи, остави ни Пратчет!
5
8
 
64
 
! Отговори
Бай Хой преди 9 години
Само една дума за сър Тери Пратчет - РЕСПЕКТ!
4
14
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо винаги хората с такъв голям принос трябва да си отиват така?!Каква жестока ирония - такъв ум и въображение, такова чувство за хумор, и накрая да се разболее от Алцхаймер...Със сигурност няма господ.
3
8
 
92
 
! Отговори
Men преди 9 години
Най-великия жив писател с изключително чуство за хумор. Дано прескочи трапа и този път пожелания за мнооого години още с нас Тери:)
2
8
 
89
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Не знам какво да кажа... Тъжно е, че човекът, който в привидно хумористични и дори пародийни книжки успя да вплете сериозни въпроси относно религия, смърт, развитието на съвременната цивилизация, философия гасне по този начин :( Поклон, сър Тери!
1
8
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О, неееее! Дано да е временно неразположение, а да не е свързано с прогресиране на болестта му. Ние неговите фенове, му пожелаваме да се подобри бързо! И дано в скоро време намерят лечение за тая проклета болест!