Детски приказки?! По-скоро истории за възрастни

Издадоха приказките на братя Грим в оригинал на английски
Обновена: 13 ное 2014 11:22 | 13 ное 2014 11:22,
21
Детски приказки?! По-скоро истории за възрастни
Статуята на братя Грим, която се намира в родния им град Ханау. Снимка: Архив Reuters

В САЩ за пръв път на английски език бяха издадени приказките на братя Грим в първоначалния им вариант, се съобщава на сайта на Принстънския университет, издал сборника, предаде в. "Гардиън".

В оригиналната версия на приказките на братя Грим Рапунцел забременява от принца през първата нощ, която двамата прекарват заедно. След тайни срещи, продължили няколко месеца, тя невинно пита магьосницата защо роклята започва да я стяга на корема.

В друга известна приказка злата кралица е биологичната майка на Снежанка.

"Странно е, че оригиналната версия на приказките е издадена на английски едва сега. От първото издание в последвалите са попаднали само около 100 приказки, а и те са били силно променени. Така че версията, позната на повечето читатели, силно се различава от оригиналната" - коментира преводачът на пълната версия на приказките на английски език проф. Джек Зипс.

Неговият том съдържа 156 приказки. Книгата е илюстрирана от художника Андреа Дензо.

Историите, издадени за пръв път от братя Грим през 1812 г. на немски език, са претърпели шест редакции. Приказките са станали по-малко жестоки и по-подходящи за деца, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
оригинал на английск преди 9 години
Не знаех, че братя Грим са писали на английски език. все пак са немци.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като малки децата ми гледаха "Том и Джери", където Том правеше всякакви клопки на Джери, за да го изяде, но мишока винаги го надхитряше и накрая котарака или свършваше опърлен от динамит или пребит от някои тиган или нещо друго...
13
0
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
Сега се сетих за'Клан, клан, не доклан, дран дран, не додран, зъби имам като тесли, роги имам като иглидето бодна - кръв потича'или нещо подобно беше.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКЪВТО Е ИСТИНСКИЯТ ЖИВОТ ТАКИВА СА И ПРИКАЗКИТЕ.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До еваСинята брада е на Шарл Перо.Червената шапчица (убийства на хора и животни), Котаракът в чизми (измама и човекоядство), Спящата красавица (секс с жена в безсъзнание и отново човекоядство) също са негови.Израснали сме с неговите приказки и пак сме останали що-годе нормални...И много се дразня някой като почне да ми се обяснява колко насилие имало днес по телевизията и в компютърните игри, все едно по наше време не гледахме партизански филми и спагети уестърни.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато бях дете ми четяха " Работната мецана" и " Гъбарко". Знам ги наизуст и до днес. :)
9
0
 
8
 
! Отговори
Лет преди 9 години
В приказките на Джани Родари нямам спомен да има насилие...
8
0
 
4
 
! Отговори
PR преди 9 години
Все пак има и чудесни приказки като Шишарко, Лече Буболече, Непослушното мече, поредица приказки за вълшебната гора и още други, които наистина са и забавни, и поучителни, и най-важното - в тях няма насилие!!!
7
0
 
16
 
! Отговори
PR преди 9 години
И аз имам проблем с приказките за деца. Попадали ли сте на "Ситна малка бабичка" (английска народна приказка)? В нея се разказва за ситна малка бабичка, която отишла на ситно малко гробище и си взела ситно малко кокълче от един гроб. Ще пропусна малко текст и стигаме до ситното малко призраче, което се появило в стаята, искайки си обратно ситното малко кокълче, от което, пропуснах да кажа, бабичката възнамерявала да си направи ситна малка чорбица...
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да не се забравя, че много от приказките са породени от нещо, което се е случило наистина. Но след като интересната, трогателна или скандална случка е била преразказана стотици и хиляди пъти от най-различни хора, тя е доукрасена и обогатена с митични елементи и разкази за вълшебства.
5
0
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
тя е на Андерсен
4
2
 
20
 
! Отговори
Приказен герой преди 9 години
Ами те повечето приказки са такива - Хензел и Гретел лошата бабичка иска да ги изяде, те пък после я пъхат в пещта. Снежанка как ли не се опита да я убие мащехата, вълкът от Седемте козлета първо ги изяде, ама после му разпраха корема, че го и удавиха. В Червената шапчица също. А в Снежанка има дори некрофилия, ако се замисли човек - принцът се влюбва в умряло момиче...И като почнат да разправят какво гледали децата по телевизията - ами приказки ли да й четем?
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами малката кибритопродавачка? Тъжно и жестоко...
2
2
 
22
 
! Отговори
ева преди 9 години
Приказките на братя Грим са много известни, но те са от друга епоха. И всъщност са кръвожадни криминални истории....... И не само технитеу, ами почти всички приказки от едно време на англо-саксонците са такива... Изобщо не ги чета на сина си - после аз сънувам кошмари. Давам пример - за Синята брада, който убивал съпругите си и държал труповете им в някаква стаичка... Кажете - това детска приказка ли е ?!? А я си спомнете за Хензел и Гретел, които ги завели и изоставили в гората......
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано и у нас да бъдат издадени оригиналните версии :) Със сигурност са по- интересни от променените.