Достъпно ли е безсмъртието, изследва технотрилър

Световният бестселър "Прилив" излезе на български език
Обновена: 26 ное 2014 14:27 | 26 ное 2014 14:12, Петя Славова
4
Достъпно ли е безсмъртието, изследва технотрилър
Снимка: Deja Book

Изумителното развитие на науката през XIX и XX век промени света. Дали обаче всички открития са стигнали до хората? Възможно ли е да има лечение за рака, безсмъртието да е вече достъпно, евтината и чиста енергия да е налична, а антигравитацията да е реалност? Възможно е, според творбата на Даниел Суарес „Прилив“. Именно работещите в Бюрото за контрол на технологиите (БКТ) са попречили на тези и много други научни революции да бъдат оповестени и използвани. Нещо повече: най-великите световни умове, осъществили уникални пробиви, са принудени да работят с Бюрото... или са затваряни в зловещ затвор, където мозъците им се изследват от бездушен изкуствен интелект.

Романът е мащaбен технотрилър, в който конспиративните теории се оказват реалност – секретна американска агенция е получила мандат да контролира научните открития, дори да отвлича и държи в свръхтехнологичен затвор гениите на човечеството.

Сюжетът ни запознава с физкикът Джон Грейди, който е поредният учен на прага на славата с почти сигурна Нобелова награда, докато в нощта на триумфа му всичко се обръща с главата надолу. Лабораторията му е взривена, а той се оказва пленник на БКТ пред фаустовска сделка: да получи достъп до истинските технологични достижения на човечеството и да продължи работата си над антигравитацията, но под шапката на тайната организация и далеч от обществото.

В „Прилив“ Даниел Суарес следва стъпките на великия Майкъл Крайтън – чрез стилови похвати той изплита послания за реални опасности, застрашаващи планетата ни. Фокусирането на инженерната мощ днес е повече от възможно, а в публичното пространство упорито витаят слухове за напреднали военни модернизации, които изглеждат като отражение точно на случващото се в романа. Суарес показва ясно, че притежаващите подобна власт лесно биха пожелали да излязат от държавен контрол и да придобият независимост... а ако наистина имат решително превъзходство, подобен сценарии е не само литературно любопитен, но и зловещо възможен.

Американецът Суарес е IT специалист и консултант по информационни технологии, който нашумява в родината си и по света, след като се преориентира към писателския занаят с радушно приетия дебют „Демон“. С бестселъра „Прилив“ не само затвърждава имиджа си на водещо име в жанра на технотрилъра и фантастиката, но и ни изправя пред сериозно предупреждение за човешката злоупотреба с властта, маскирана като напредък, под чиято маска се крият алчност и користни цели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Чук Ча преди 9 години
Много добра книга.
4
0
 
3
 
! Отговори
yan преди 9 години
"Сюжетът ни запознава с физкикЪТ Джон Грйди...."Петя, до кой клас си учила български език?
3
0
 
0
 
! Отговори
mem преди 9 години
прочетете "Матрикант" - има го безплатен в интернет. Той е български
2
0
 
7
 
! Отговори
Холоу Граф преди 9 години
Определено съм заинтригуван.
1
2
 
2
 
! Отговори
hmm преди 9 години
Добре , Демон сте превели , а Freedom ?