"Естествен роман" с премиера 15 години след първото си издаване

Георги Господинов пише романа си за два месеца през 1998 г.
17 дек 2014 10:19,
2
"Естествен роман" с премиера 15 години след първото си издаване
Снимка: архив Булфото

Състоя се премиера на "Естествен роман" на Георги Господинов 15 години след първото му издание. Представянето на десетото издание бе снощи в Дома на архитекта в столицата.

"Естествен роман" сумира духа, който имахме през 90-те години на миналия век, каза модераторът на срещата Бойко Пенчев и допълни, че представянето е по-особено, защото на премиери се говори за нови книги, а тази е доста "по-възрастна".

Господинов отбеляза, че това е премиерата на "Естествен роман" в България, тъй като досега не е имало такава.

Романът е писан за два месеца в късното лято и ранната есен на 1998 г. Първото издание е отпечатано от ИК "Корпоративно развитие", всички други са издадени от "Жанет 45". Досега романът е преведен на повече от 20 езика. Първият превод е на сръбски, а последният до момента - на исландски, припомня БТА.

Голямата книга не отразява живота, тя изземва неговия дух и го замества - създава друг живот, понякога по уютен, понякога по-болезнен от реалния, каза Бойко Пенчев.

"Естествен роман" е построен на принципа за бягство от основната тема за провала - един мъж се развежда, но той не иска да говори за това и всяка глава започва отначало, отбеляза авторът. Той обясни, че през 90-те години на ХХ в. най-харесва идеята, че можеш да говориш за литература без патос и тържественост. По онова време човек можеше да усети колко е тънка границата между това да си нормален човек с къща и с работа и на следващия ден да си на улицата, каза Господинов.

Люлеещ стол и котка в скута, така Господинов си представя истинския писател и през онези години си купува люлеещ се стол, който никога не ползва, но го прави част от "Естествен роман".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Имаше премиера преди 9 години
Как да нямаше - зала Мати, НДК, представи Атанас Свиленов. Беше тъпкано. Гошо пушеше. И гледаше надолу. Свиленов се облизваше и гледаше честно, така както сега се е научил да гледа Господинов.
1
3
 
3
 
! Отговори
Бай Поко преди 9 години
Влажна, всеобхватна фекалия.