Чака ли ни масово изтребление...

За "Шестото измиране" Елизабет Колбърт получава "Пулицър"
22 май 2015 14:08, Петя Славова
15
Чака ли ни масово изтребление...
Снимка: ИК "Изток-Запад"

Трудът, за който американската журналистка Елизабет Колбърт бе отличена с „Пулицър“ преди месец излиза на български език. „Шестото измиране“ търси отговор на въпроса чака ли ни масово изтребление, причинено не от друг, а от самите нас.

Нашумялата напоследък по света тема за шестото измиране е разгледана обстойно от американската журналистка Елизабет Колбърт в изключителната книга „Шестото измиране“ (с подзаглавие „Неестествена история“).

Колбърт проследява историята на Шестото – може би фатално за хората – измиране, за което виновник е не друг, а самият Homo sapiens. Авторката разказва за редица видове, безвъзвратно изчезнали от лицето на Земята (американският мастодонт, безкрилата гагарка, амонитът, изчезнал заедно с динозаврите в края на креда и др.); началото на криволичещата история на тази история е положено с труда на френския естествоизпитател Жорж Кювие. Фактите от миналото се допълват и от факти от настоящето: все по-фрагментираната амазонска дъждовна гора, бързо затоплящите се склонове на Андите, външните участъци на Големия бариерен риф…

Достоверността на написаното е гарантирана: Колбърт се е включила в експедиции и е посетила изследователските станции на дестинациите, за които пише. Не е необходимо да посетим обаче тези критични точки, за да се убедим в истинността на написаното от нея. Тя дори отделя глава, в която описва измиране, случващо се съвсем буквално в собствения й заден двор, а може би и в нашите домове…

В предговора на книгата Колбърт сочи: „Измирането по принцип е зловеща тема, а масовото измиране е в пъти по-страховита. То също е и увлекателна тема. В следващите страници ще се опитам да ви предам и двете усещания: възхитата да научаваш подробностите и в същото време ужасът от наученото. Надеждата ми е читателите на тази книга да я затворят, оценили както трябва наистина изумителния момент, в който ни се е паднало да живеем.“

„Шестото измиране“ е определена за една от 10-те най-добри книги за 2015 г. в класация на „Ню Йорк Таймс“. За нея Елизабет Колбърт бе отличена с престижната награда „Пулицър“ в сферата на документалната литература преди месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ще се чете определено. Хубаво е от време на време да погледнем към глобалните проблеми. Неща с, които ще се сблъскат децата ни.
3
4
 
5
 
! Отговори
питащ преди 8 години
днес.бг , какво целите с публикуването на такива зловещи гръмки заглавия ?!Шаш , паника , или да се трогнем и да тръгнем да спасяваме света , както в американски филм ?!Защо мислите , че другите простотии не са ни достатъчни ?!Как пък един път няма да се излъжете да пуснете едно приятно заглавие ?Или тогава господаря ще ви дърпа ушите че не слушкате ?
2
0
 
1
 
! Отговори
ддт преди 8 години
и биби
1
8
 
5
 
! Отговори
75 преди 8 години
Това е така,защото при предните 5 измирания го е нямало Путин да ги спаси. А сега той е тук.Така че-споко.