Финландка посвещава книгата си на чешки митничар

"Продавачът на сладолед" на Катри Липсон у нас
25 май 2015 12:14, Петя Славова
1
Финландка посвещава книгата си на чешки митничар
Снимка: ИК "Персей"

На пръв поглед е странно, че финландка написва роман, действието на който се развива в Чехия. Но за Катри Липсон това е история, вдъхновена от впечатления от детството й.

С родителите й направили пътуване през Полша и Чехия с кола през 70-те години. Навсякъде по границите имало въоръжени мъже, което било доста плашещо за едно малко момиче. На границата с Чехия също изглеждало толкова страшно.

Но докато чакали, баща й повел разговор с чешки митничар за хокей на лед. Митничарят се оживил, усмихнал се и момиченцето разбрало, че и той е обикновен човек, със своите страсти, хобита и емоции.

Това разказва самата писателка на премиерата в България Катри Липсон.

Споменът за това явно е много силен, щом 40 години по-късно Катри Липсон, вече утвърден и награждаван автор, посвещава на този непознат чешки митничар отличения си с Наградата за литература на Европейския съюз роман "Продавачът на сладолед".

Писателката досега е ходила в Чехия 4-5 пъти, обаче страната е сантиментално важна за нея. Не само че, след като завършила медицина в Швеция, избрала да кара стаж в Чехия.

В Прага тя срещнала и бъдещия си съпруг, който е американец. Двамата имат 13-годишен син.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
6
 
! Отговори
rokoboko преди 8 години
Как ли пък няма да чета простотийте за чешки митничар! Много увлекателно, няма що.