"Присъствия"-ята на Христо Стефанов

Книга за художника с премиера в НДК
25 май 2015 11:20, Петя Славова
0
"Присъствия"-ята на Христо Стефанов
Снимка: Издателство "Захари Стоянов"

Премиера на книгата "Присъствия", посветена на художника Христо Стефанов ще се състои на 25 май от 18.00 часа в Зала 7 на НДК.

Изданието, наподобяващо на албум, е “построено” върху разговори на Христо Стефанов с проф. Чавдар Попов “за значимите присъствия в живота, изкуството, стенописа и за превратностите на съдбата”. Необикновена е не само самата книга, но и фактът, че тя ще бъде представена в залата със знаменития стенопис на художника “Огънят” (1981 г., фреско, 94 кв. м).

Както пише проф. Чавдар Попов книгата “Присъствия” възниква от “нищото”. С Христо Стефанов го свързва дългогодишно познанство и приятелство, и разговорите му с него са интересни, тъй като той е сред онези художници, които освен природен талант притежават и богата култура.

Той не само умее да формулира и аргументира собственото си творческо кредо, но се интересува и от най-различни философски, културни, религиозни, художествени, естетически и социални проблеми. И двамата решават да записват разговорите си, за да не потънат безцелно в небитието. И благодарение на това сега имаме една мъдра и богата с мисли книга, която не само разкрива житейския и творческия път на Христо Стефанов, не само навлиза в съкровените аспекти от процеса на раждането на картините му, но и показва отношението му към кардиналните проблеми на изкуството и културата, носи и злобата на деня.

Естествено разговорите, колкото и да са артистични, имат център. Например: Детството, Академията, Ателието, Стенописа, Технологии, Приятели, Срещи, Мария, Духът, Вярата… И така петнадесет разговора… Никой досега не е осветил прословутата пловдивска петорка: Георги Божинов, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Димитър Киров и Христо Стефанов, както прави Христо Стефанов.

Макар че още през 1969 г. рисува петорката в “Закуска в Стария град”. Той напомня за предшествениците им - една друга знаменита група - четворката от велики пловдивски художници – Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Давид Перец и Васил Бараков.

В свободната диалогична форма на книгата се открояват по-ясно неповторимите преживявания, вълненията и превъплъщенията на едни или други идеи, представи и очаквания спрямо художественото творчество на един от най-значителните български художници през ХХ век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари