Човешките вярвания в "Златната клонка"

Вторият том на фундаменталното изследване вече е факт
1 юли 2015 10:22, Петя Славова
1
Човешките вярвания в "Златната клонка"
Снимка: ИК "Изток-Запад"

Надълбоко в митологията, тотемизма, табуто, религиозните вярвани, фолклора и обичаите на различните народи ще ни отведе „Златната клонка".

Нейният автор сър Джеймс Джордж Фрейзър (1854-1941) e виден британски антрополог, теолог и класически филолог, професор в Ливърпулския университет. Носител е на редица високи академични награди, а през 1914 г. получава рицарско звание.Той представител на социалната антропология, има голям принос в изследването на тотемизма, магията и религиите в историята на човечеството.

Фрейзър е едно от най-големите имена в етнографията и играе важна роля в развитието на сравнителния метод. Той е един от родоначалниците на сравнителното изучаване на религиите.

„Златната клонка” е трудът на живота на Фрейзър, като това изследване е ключово за историци, социални антрополози, културолози, етнографи и до ден днешен. Огромният фактологичен материал, събран в книгата, впоследствие е в основата на научните трудове на голям брой учени и изследователи. „Златната клонка“ е публикувана за първи път през 1890 г. Фундаменталното проучване на британския учен представлява синтез от изследванията на автора в областта на класическата филология, теологията, етнологията и фолклора.

В „Златната клонка” Джеймс Фрейзър разглежда редица обичаи и вярвания у различните народи. Въз основа на множество проучвания и съпоставки, използвайки сравнителния метод, авторът достига до извода за връзка между първобитните вярвания, които се превръщат в основа на съвременните религии. „Златната клонка“ се базира на широк кръг от антропологични изследвания. Фрейзър първи предполага наличието на връзка между мит и ритуал. Основни принципи в изследването са еволюционното развитие и идеята за наличието на психическо единство на човечеството. Разгледан е универсалният цикъл на живот, смърт и възраждане.

В книгата са направени паралели между древните култури и ранното християнство и езическите корени на редица християнски празници. Възгледите си ученият подкрепя с описания на различни обичаи и ритуали от историческото развитие на човечеството, като: календарни култове, жертвоприношения, преминаването на човешката душа в ново тяло, посвещаване на юношите в пълнолетие и др. Интересни за читателите ще бъдат редица моменти, в които Джеймс Фрейзър отделя внимание на някои български обичаи, а също и историята свързана със смъртта на цар Симеон.

„Златната клонка" е сравнително историческо изследване на митологията и религиите на човечеството от древността до новото време. Книгата е ценно четиво както за учени от различни области, така и за всички интересуващи се от историята на човешките вярвания. Независимо, че е научен труд, „Златната клонка“ е увлекателно написана и се чете леко. Едно от многото достойнства на изданието е блестящият превод на Цветан Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Много ценен труд