Уникални документи от класиката ни - в интернет

Ще се обособи и дигитален фонд на ромската култура
3
Уникални документи от класиката ни - в интернет
Снимка: архив, Ройтерс

Неизвестни и уникални документи от българската литературна класика ще бъдат предоставени за свободен достъп в интернет.

Порталът ще бъде създаден по проект "Българската литературна класика - знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти", който трябва да приключи през април догодина. Той се осъществява от Института за литература при БАН в партньорство с Националния литературен музей и Столичната библиотека, съобщихана съвместна пресконференция днес трите институции, предаде БТА.

Включени са архиви, ръкописи, предметни артефакти, фотодокументи от персоналните архиви на 13 български класици - Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пенчо П. Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова и Димитър Димов, които са притежание на Националния литературен музей и Института за литература.

Към тях ще бъдат добавени и публикации на тези автори в детския периодичния печат, които се съхраняват във фонда на Столичната библиотека.

Ще бъде създадено уеб базирано дигитално хранилище със свободен и лесен достъп до него от различни устройства и от различни места на света. За целта ще бъдат изградени три модерни дигитални центъра за културно наследство - във всяка от трите партниращи си институции.

В специален раздел на хранилището ще се обособи богат дигитален фонд на ромската култура през 20-ти век и ще бъде оборудван четвърти /мобилен/ дигитален център за документиране и съхранение на ромско културно наследство.

Всички архивни единици в уеб базираното хранилище ще надхвърлят 200 000 броя. Основната цел на проекта е да се реконструира, систематизира и съхрани чрез дигитализация непознато и уникално културно наследство, което е от значение за националната и европейската хуманитарна култура и е застрашено от физически разпад.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Литературна класика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Читанката не я ли направи тая работа вече, че даже ОТДАВНА?Сетили са се. ***. А колко пари ще смукнете от държавния бюджет? Дали няма да са 1-2 милиончета, които да се приберат от някой синковец-некадърник, можещ да борави единствено с Frontpage?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се обособи фонд на коя култура? Алкохолната ли? Друга е думата , друга *** такива.