Джеймс Патерсън – най-висоплатеният писател в света

Класацията е съставена от списание "Форбс"
24 юли 2015 15:40, Петя Славова
0
Джеймс Патерсън – най-висоплатеният писател в света
Снимка: архив, Reuters

Американецът Джеймс Патерсън отново е на първо място в класацията на сп. "Форбс" на най-високоплатените писатели в света. За последните 12 месеца той е спечелил 89 милиона долара. Патерсън миналата година си върна челната позиция, след като предходната я бе отстъпил на авторката на романа "50 нюанса сиво" Е Л Джеймс.

Патерсън е признат за един от най-ярките майстори в жанра трилър. Най-известните му бестселъри са книгите от циклите за американския детектив-психолог Алекс Крос, за детектива Майкъл Бенет и серията "Женски клуб "Убийства". Наскоро той обеща да пише повече книги за деца и дори съобщи точната цифра - около 12 книги на година, пише сп. "Форбс".

На второ място в рейтинга на сп. "Форбс" с голяма разлика е авторът на фантастика за юноши Джон Грийн, заработил 26 милиона долара за година. Романът му "Вината в нашите звезди", издаден в България от "Егмонт", е разпродаден в тираж над 3,5 милиона екземпляра, а едноименната екранизация събира приходи от продажбата на билети по света в размер на 307 млн. долара. Друг филм по роман на Грийн - "Хартиени градове", излиза на екран това лято, пише БТА.

Третото място в класацията на най-високоплатените писатели в света си поделят авторката на романи за жени Даниел Стийл и Вероника Рот, написала поредицата "Дивергенти". За последните 12 месеца двете са получили по 25 милиона долара.

На четвърта позиция е Джеф Кини (23 млн. долара), на пета е Джанет Еванович (21 млн). Джоан Роулинг, която премина от писането на книги за Хари Потър към романи за възрастни, се върна в топ-10 на най-печелившите писатели в света с доходи от 19 милиона долара. Също толкова е заработил и Стивън Кинг, който поделя с Роулинг шестото място.
Седма в рейтинга на "Форбс" е Нора Робъртс с 18 млн. долара. В топ-10 е и авторът на трилъри Джон Гришам с доходи от 14 милиона долара.

В класацията са влезли още Дан Браун / "Ад"/, Сюзан Колинс /"Игрите на глада"/, "Джилиан Флин /"Не казвай сбогом"/ и Рик Риърдън /поредицата за Пърси Джаксън/. Всички те са спечелили по 13 милиона долара.

Доходите на авторката на книгите от поредицата "Петдесет нюанса сиво" Е Л Джеймс и на Джордж Мартин, известен от "Игра на тронове", се оценяват на по 12 милиона долара.

При съставянето на класацията сп. "Форбс" отчита данните от системата Nielsen BookScan за продажба на печатни, електронни и аудио книги, а също приходите на писателите от екранизации. В класацията са отчетени доходите преди отчисление на данъците за периода юни 2014 - юни 2015 година.

Класацията е била готова, преди на пазара да бъде пусната новата книга на Харпър Лий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Джеймс Патерсън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари