В музикалната джунгла с "Карнавалът на животните"

Нова звукова книга от Марко Зимса у нас
25 авг 2015 17:30, Петя Славова
1
В музикалната джунгла с "Карнавалът на животните"
Снимка: Емас

След като малките читатели бяха срещнати с музикалнити книги "Лебедово езеро", "Вълшебната флейта", "Годишните времена", идва ред и на "Карнавалът на животните".

Много веселие и изненади из шарения животински свят ще ни покаже австрийският писател, режисьор и актьор Марко Зимса, чиито интересни обяснения съпътстват музиката на приложеното аудио-CD. А пък вълшебните илюстрации са дело на талантливата Дорис Айзенбургер.

Композиторът романтик Камий Сен-Санс създава тази фантазия за оркестър уж на шега, като подарък за учениците си. За да не нарани реномето му на „сериозен“ музикант, Сен-Санс забранява творението му да се публикува и изпълнява докато е жив.

Но след смъртта му „Карнавалът“ излиза на бял свят и се превръща в едно от най-знаменитите музикални произведения на всички времена. И нищо чудно – сюитата, състояща се от четиринадесет части, е закачлива, неочаквана, разнообразна, а и Камий Сен-Санс искрено се е забавлявал докато е творил и е вложил солидна доза хумор и намигвания към други композитори.

В „Карнавалът на животните“ ще чуем мощния рев на гордите лъвове, тромавите стъпки на гигантските слонове, шумния скандал на кокошките, много, много бавния танц „Канкан“ на костенурките, дивия магарешки хор... И, разбира се, прочутия грациозен „Лебед“ – единствената част от сюитата, която Сен-Санс е разрешил приживе да бъде представена пред обществото.

В изобразяването на животните се включват пиано, цигулка, виола, контрабас, виолончело, флейта, кларинет, глокеншпил и ксилофон. Но кой инструмент какво участие има? Как Сен-Санс се шегува с колегите си музиканти? Всичко това, а и още много, обяснява Марко Зимса на малките си слушатели на аудио-CD, включено към книгата.

Вече над 25 години Марко Зимса представя на децата по един иновативен начин известни произведения от класическата, а впоследствие и от съвременната музика. Но той търси все нови и нови начини да събуди интерес сред малката аудитория не само чрез музика.

Той вмъква театрални сцени, танц, приказка с участието и на самите деца. По този раздвижен, интерактивен начин, докосва детските сърца с усещането за класическа музика. „Вълшебната флейта“, „Лебедово езеро“, „Годишните времена“ и „Сън в лятна нощ“ са само някои от многобройните му проекти.

През 1999 г. по идея на австрийско издателство за децата се появява и първата книга, базирана на предствленията му. Оттогава насам Марко Зимса редовно разработва книги, придружени със CD и изящни илюстрации. Издал е над 25 книги, както за класическа музика, така и картинни книги за деца. Удостоен е с куп награди, а някои от книгите му са одобрени дори за учебни помагала в Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари