Поредна антиутопия в "Алена кралица"

След "Игрите на глада" идва нова тийн поредица
28 авг 2015 11:12, Петя Славова
0
Поредна антиутопия в "Алена кралица"
Авторката Виктория Айвярд. Снимка: Сиела

„Алена кралица” е първата книга от новата тийн трилогия, в която любимите поредици на младите „Игрите на глада” и „Изборът” се срещат в също толкова напрегнато приключение. Антиутопията, бестселър номер едно на „Ню Йорк Таймс”, отново предлага мрачна визия за бъдещето, в което крале и благородници се борят за власт, а обикновените хора – за свободата си.

Авторката Виктория Айвярд завършва кинодраматургия в Южнокалифорнийския университет. Едва на 24 години тя вече е написала сценарий за легендарния създател на комикси Стан Лий. Първият ѝ роман „Алена кралица” натрупва почти 46 000 рецензии в читателска онлайн платформа GoodReads.

Докато читателите чакат втората книга през 2016 г., филмовото студио „Юнивърсъл” вече е купило правата за екранизация. Продуцентите, които стоят и зад „Дивергенти” и „Ефектът на пеперудата”, преговарят за режисурата с актрисата Елизабет Банкс, известна като Ефи Тринкет от „Игрите на глада”. Сценарист е Дженифър Хъчинсън, която пък работи по „В обувките на сатаната” (Breaking Bad).

Хората в „Алена кралица” се разделят според цвета на кръвта си. Червените са простолюдието. Смирени и поробени, те съществуват, за да служат на сребърнокръвния елит, чиито свръхестествени сили ги правят почти равни на боговете.

Мер Бароу и семейството ѝ са Червени. Тя се прехранва по улиците, краде каквото може, за да помогне на семейството си да оцелее. Загубила е надежда за бягство от гетото, което е неин дом. Но когато по странен обрат на съдбата е наета като прислуга в двореца на кралското семейство, се случва нещо немислимо. Пред очите на благородниците и двамата принцове тя разбира, че притежава тайнствена сила.

Мер е отвлечена и затворена в двореца, а червената ѝ кръв е прикрита под рокли от муселин и бижута. Но зад бляскавите кулиси на разкоша дремят вражди и коварство, а в кралския двор клокочи вътрешна война – защото да властваш е опасна игра. На фона на интригите на благородниците действията на момичето ще отприщят жесток и смъртоносен танц, който ще изправи принц срещу принц – и Мер срещу собственото ѝ сърце.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари