"Перото" - денонощното място за четене

Съвременните български писатели с каталог там
29 сеп 2015 13:10, Петя Славова
0
"Перото" - денонощното място за четене
Снимка: НДК

От съвсем скоро столичното пространство има ново кътче, където всеки може денонощно да посети и посъбере впечатления от съвременната и световна литература въобще.

"Перото" се намира в НДК, а вече в него има каталог на "съвременни български писатели."

“Идеята ни беше да покажем, че държавата се грижи за писателите и издателите на българска литература и че всички тези, които са отдали живота си на литературата ще получат подкрепа и все повече ще се чува за тях в чужбина”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

“Знаете, че аз съм Рицар на книгата, а работата на един рицар не е да си стои вкъщи, а да обикаля света и да защитава любовта си. В случая - това е книгата”, категоричен беше той.

Директорът на Двореца подчерта още, че основната цел е на все повече места по света да се чува за българската литература и да бъде разпространявана и превеждана на други езици. “Това е много отговорна задача и се надявам с този първи сборник ние да започнем да водим тази отговорна политика, свързана с българската литература”, каза той. Боршош благодари на Национален фонд “Култура” за подкрепата и на целия Консултативен и Експертен съвет на НЦК.

Светлозар Желев - директорът на Националния център за книгата изброи всички автори, които са включени в каталога и изказа специалните си благодарности към проф. Амелия Личева, Жаклин Вагенщайн и целия екип, който се е погрижил тази книга да бъде факт. Той разкри, че каталозите ще се издават ежегодно и ще съдържат най-добрите произведения, излезли през съответната година.

“Това е нещо, което отдавна трябваше да бъде направено и се радваме, че най-накрая този каталог е факт. В него няма поезия, тъй като тази година решихме да представим проза - интересът на преводачите към нея е по-голям, а и смятаме, че сега е моментът за промотиране на прозаици”, каза проф. Амелия Личева, която, освен преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, е и член на Експертния съвет към НЦК. Тя изрази своето задоволство от факта, че в каталога има и специален раздел, който събира съвсем нови и млади имена, които ще намерят своите преводачи и читатели в чужбина.

“Освен като зам.-председател на Асоциация “Българска книга” (АБК) и член на Консултативния съвет към НЦК, аз съм тук и в ролята на издател и като такъв искам да поздравя екипа на НДК и НЦК за това абсолютно изрядно издание”, каза Жаклин Вагенщайн. “Великолепен текст, който е много добре редактиран, с изключително добре подредени автори. Това е първото подобно издание, което аз виждам в България”, категорична беше тя. Вагенщайн разкри, че изданието ще бъде лансирано на Франкфуртския панаир на книгата, като този път България ще има доста внушителен щанд, за разлика от предходни години. За първа година ще има и представяне на каталога, което ще се случи в един от форумите на панаира. “Всички тези прецеденти накуп говорят за една воля да се работи в посока на износ на българската литература в чужбина” завърши тя.

В каталога, който е на английски език, ще бъдат представени повече от 60 от най-интересните съвременни български писатели и техните книги. Той включва следните автори: Елена Алексиева, Керана Ангелова, Емил Андреев, Георги Божинов, Мона Чобан, Силвия Чолева, Леа Коен, Петър Делчев, Теодора Димова, Емилия Дворянова, Деян Енев, Здравка Евтимова, Людмила Филипова, Милена Фучеджиева, Васил Георгиев, Георги Господинов, Катерина Хапсали, Ангел Игов, Мирела Иванова, Захари Карабашлиев, Христо Карастоянов, Димитър Коцев-Шошо, Ружа Лазарова, Владимир Левчев, Весела Ляхова, Калин Никифоров, Момчил Николов, Радослав Парушев, Диана Петрова, Алек Попов, Палми Ранчев, Богдан Русев, Милен Русков, Александър Секулов, Недялко Славов, Юлия Спиридонова, Албена Стамболова, Людмил Станев, Александър Шпатов, Росица Ташева, Петър Чуков, Георги Тенев, Калин Терзийски, Владислав Тодоров, Людмил Тодоров, Тодор Тодоров, Емил Тонев, Димана Трънкова, Михаил Вешин, Емануил Видински, Анжел Вагенщайн, Вержиния Захариева, Владимир Зарев, Александър Чобанов, Надежда Дерменджиева, Зорница Гъркова, Александър Христов, Нинко Кирилов, Филип Маркулиев, Стоян Ненов, Владимир Полеганов, Христо Раянов, Стефан Стефанов, Светослав Тодоров и Бистра Величкова.

Художественото оформление е дело на Дамян Дамянов, а редактор и преводач е Анджела Родел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари