Страх от Норвегия в "Където злото властва"

Йорген Бреке събира минало и настояще в трилър
Обновена: 1 окт 2015 09:55 | 1 окт 2015 09:06, Петя Славова
1
Страх от Норвегия в "Където злото властва"
Снимка: Изида

След като оглави класациите за най-продавани книги в скандинавските страни, уникалният роман на норвежеца Йорген Бреке „Където злото властва“ триумфира в 14 страни по света и се превърна в международен бестселър № 1.

Оригиналният трилър хвърля мост между „Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис и романите на Дан Браун и Том Егеланд, но предлага неизпитвани досега тръпки за почитателите на романа на напрежението.
Убийство в музея на Едгар Алън По в Ричмънд, Вирджиния, твърде много прилича на подобно престъпление в Тронхайм, Норвегия.

Чистачката, която през целия си съзнателен живот не е прочела нито една книга, но е работила в музея достатъчно дълго, за да се наслуша за Едгар Алън По, веднага разбира, че сцената, която изниква пред очите й, сякаш е взета от страниците на книгите му. Бюстът на писателя се е сдобил с тяло. Окървавено тяло без кожа, с оголени мускули, кръвоносни съдове и сухожилия. От ужас чистачката не забелязва само служебната карта на шефа си, закачена на колана на панталона на трупа. Тя се втурва към кабинета на директора, за да позвъни в полицията. Там заварва бюрото обляно с кръв, а в кошчето за боклук - главата на шефа си.

По подобен начин колегите на главната библиотекарка в норвежката библиотека „Гюнерус” откриват трупа й - с одрана кожа и отрязана глава, само че заключен в секретното хранилище, където се пазят ценни ръкописи и книги с историческа и културна стойност.

Детективът от отдел „Убийства" в Ричмонд - Фелиша Стоун, и полицейският инспектор от Тронхайм Уд Сингсакер се заемат с разследването на убийствата, извършени по един и същ начин, но на половин свят разстояние едно от друго. И двете престъпления се оказват свързани с ръкописната Книга на Юхан от 16. век, която, по всичко личи, е дневник на средновековен сериен убиец, записан върху човешка кожа.

Заподозрян е Юн Ватен, затворил се в себе си мъж, чиито съпруга и син са изчезнали безследно преди пет години. Не е бил обвинен в това, защото е имал алиби. Но с обещаващата му кариера като университетски професор е свършено. Сега той работи като охранител в библиотека „Гюнерус” и е последният човек, видял убитата библиотекарка.

Интересното е, че в книгата си Бреке вплита две сюжетни нишки - едната е съвременна, за полицейското разследване на бруталните убийства, а другата е историческа, ситуирана в 16. век, когато скитащ из Европа бръснар (по онова време професията му съвместява функциите и на лекар, и на палач) взима под опеката си бедно талантливо момче. В исторически план се вижда и как медицината е направила гигантския скок от мрака на

Средновековието до днешното си равнище. Дали, за да бъдат разгадани тайните на човешкото тяло и функционирането на човешкия организъм, не са извършени престъпления, излизащи извън всички обществени и морални норми? Между събитията в двата сюжетни плана има петстотин години. Но садистичните убийства явно не са чисто съвременен феномен. Европа от 16. век е много по-жестоко място.

„Където злото властва“ несъмнено е оригинален трилър, какъвто досега не сте чели, сливащ исторически загадки, непозволени анатомични проучвания и съвременна криминалистика. Романът изважда на преден план двуострото човешко любопитство, което води някои хора към гениални открития, а други - към брутални престъпления.

Авторът преплита минало и настояще изключително умело, за да предостави на читателите един превъзходен трилър, изпълнен с много мистерии и изненади. Нито едно събитие или герой в книгата не са такива, каквито изглеждат. Дори и палимпсестът, който е свързващото убийствата звено.

„Където злото властва“ е роман за това колко често очевидното може да бъде подвеждащо и как невъобразими неща могат да станат реалност само с помощта на един луд убиец и няколко скалпела, използвани за последно преди 500 години.

Голямото достойнство на книгата са двамата пълнокръвни главни герои детективи, които читателят опознава и обиква. Уд Сингсакер тъкмо се е възстановил след операция на мозъчен тумор и се връща на работа. Междувременно жена му го е напуснала, а на него му се губят някои спомени вследствие на претърпяната операция. Има пораснал син, когото рядко вижда заради ограниченото си свободно време и напрегната си професия.

Фелиша Стоун пък е красива млада жена, тръгнала по пътя на баща си, който също е бил полицай. Но в миналото й се спотайват демони, които в един момент трябва да излязат наяве. Събиращи отломки от предишния си личен живот, Уд и Фелиша може би заедно ще успеят да съградят нещо ново, в личен план.

Световният успех на „Където злото властва“ подтиква Йорген Бреке да напише още два романа със същите герои - „Заспивай в сладък сън" и „Човешката природа“. Всяка от книгите е със самостоятелен сюжет.

Йорген Бреке е роден през 1968 г. в Хортен, Норвегия. Учи в Норвежкия университет за наука и технологии, за кратко работи като учител, занимава се с литературна критика и журналистика. Дебюта си като писател прави с книгата „Където злото властва“, която излиза през 2011 г. и се превръща във феномен. През 2014 г. е издадена в САЩ, където е посрещната с овации от критиката и спечелва на автора голяма популярност сред американските читатели. В световен мащаб книгата има същия успех и се превръща в международен бестселър, като досега е преведена на 14 езика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой го издава у нас? Поне това напишете.