По стъпките на Чудомир в Турция – 83 г. по-късно

Българи тръгват из местата, вдъхновили автора
Обновена: 24 ное 2015 11:34 | 24 ное 2015 09:00, Петя Славова
0
По стъпките на Чудомир в Турция – 83 г. по-късно
Истанбул. Снимка: архив, Reuters

Чудомир е един от малкото автори в българската литература, в творчеството на когото се съдържат пътеписи и разкази, плод на негово пътуване в Турция през 1932 г. в състава на внушителна българска делегация. В творбите му се съдържат интересни впечатления от посетените места в Одрин, Истанбул,Бурса, Мудания и размишления върху живота, взаимоотношенията между хората от нашите две съседни страни. Не на последно място те дават представа и за културните отношения между България и Турция през 30-те години на миналия век.

83 години по-късно група музейни специалисти от Казанлък, родния град на Чудомир, университетски преподаватели от Шуменския университет "Константин Преславски" и Шуменската регионална библиотека, почитатели на писателя стават инициатори на проекта "Пътуване без граници и бариери", тръгвайки по местата, които е посетил Чудомир, съобщава БТА.

"Проекът всъщност представлява едно литературно художествено пътуване, в което ще "оживеят"отново местата, където е бил казанлъшкият майстор на четката и сатиричното перо. Целта е популяризиране на творчеството на Чудомир и срещи с негови читатели и почитатели на турска земя", посочи Евдокия Борисова, доцент по журналистика в Шуменския университет и участник в проекта.

В " Пътуването "е включена специална изложба с репродукции на Чудомир от пътуването в Турция.
За пръв път изложбата бе представена в неделя в Екзархията в Истанбул,този "най-български дом" в квартал Шишли. Професор Яни Милчаков подчерта приноса на Чудомировия музей в Казанлък за опазването на това ценно богатство, с което сега се запозна и българската общност в Истанбул.

Откриването на изложбата бе масово посетено от общността на българите в Истанбул начело с председателя на общността Васил Лиязе. Дойдоха български граждани, които живеят, работят или учат в града край Босфора, а също и български турци, сред които бе и преподавателката в българското неделно училище Невин Хюнерел.
"Голямата цел на гостуването ни при вас е популяризирането на Чудомировото творчество, което наистина съдържа много интересни и значими обобщения, валидни и днес", посочи Добрина Матова, директор на Литературно-художествения музей Чудомир в Казанлък.

Представен бе и сборникът "Чудомир и нашето съвремие", който по думите на доцент Йорданка Бибина от БАН, която е съавтор на проекта, включва доклади, посветени на творчеството на Чудомир от проведена специализирана конференция.

Между участниците в откриването на изложбата в Екзархията бе и българската скулпторка Мария Кълъчлъоглу-Бараз, която от дълги години живее и работи в Истанбул. "Изложбата на Чудомир е много интересна и вълнуваща. Искам да поздравя организаторите и да пожелая да се реализират повече такива инициативи, от които наистина имаме нужда", каза тя.

За реализирането на този проект специално трябва да се отбележи приносът на професор д-р Хюсеин Мевсим от Анкарския университет. Той е изселник от България, сега е изтъкнат преводач и популяризатор на литературно- художественото творчество на Чудомир и на други български писатели.

Тръгвайки 83 години по-късно по стъпките на Чудомир, групата българи ще посетят Бурса и Мудания, места, където е бил Чудомир и откъдето е черпил вдъхновение за поредица свои пътеписи и разкази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: чудомир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари