У-лицата: Завой в образованието? Първо в съзнанието!

Деница Илчева за обучението, кръговрата и книгата Дъж и Кап
Обновена: 28 юни 2016 15:24 | 1 дек 2015 11:00, Петя Славова
4

Деница Илчева. Снимка: Личен архив

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Деница Илчева

Тя дълбоко вярва, че щастието на един човек се корени в това, докато е бил дете да е растял с вяра в собствените си възможности, да се е научил да осъзнава себе си и своите потребности и да ги следва, да взаимодейства с другите, да уважава техните граници. В традиционните държавни институции като детски градини и начални училища Деница Илчева така и не намира това. Затова синът й отрасва в родителски кооператив Коопчето, на който именно тя е един от инициаторите, а сега момчето е част от малка група деца, които се учат чрез методите на демократичния образователен модел. Дени се надява и в България най-сетне да има условия за създаване на различен вид иновативно училище.

"Осъзнах, че средата, в която растат децата е от особено важно значение за това какви личности ще станат като пораснат. Важно е към сина ми да се отнасят като към личност, където е обичан и приет такъв какъвто е, където има свобода да прави собствените си избори и да носи отговорност за тях", споделя Дени, която е убедена, че щом все още държавните институции в България не са измислили начин за подобен вид образование, тя и други, вярващи в тази идея ще успеят със собствени сили да създадат.

Отношението на държавата към подобни институции

"Когато видях Закона за училищно и предучилищно образование след първо четене повярвах, че поне част от политиците ни имат воля за промяна. Уви, на второ четене така осакатиха закона, подменяйки текстове, че в сегашния му вид аз не го намирам нито за иновативен, нито за гарантиращ свобода и плурализъм в образованието, което за мен е единствения фактор за подобряване на качеството. Надявам се поне, че в наредбите към закона, които предстои да бъдат утвърдени  разпоредите за иновативни училища нямат да бъдат напъхани в такива форми, че да станат невъзможни, Но уви не съм оптимист вече. Не мисля, че има политическа воля и разбиране защо е нужна реформа в образованието. Този закон не прави реформа. А и реформа не би била достатъчна. Нужна е цялостна промяна в образователната парадигма", отбелязва тя.

Така и Дени заема водеща роля в общността за демократично образование у нас, където с други последователи на тази идея се опитват да работят в посока създаване на иновативно училище. Вече дори е стартирала кампания, чрез която търсят подкрепа от съмишленици. Разчитат на собствения си ентусиазъм и подкрепата на хора, които вярват в тяхната кауза.

Алтернативните форми на обучения в другите страни

"Там не ги наричат дори алтернативни. Демократичното образование съществува в Англия от близо 100 години, в САЩ от повече от 50, в Израел през последните 30 години са създадени над 30 демократични училища - разказва Дени - А наред с демократичното образование има и много други образователни формати, които поставят личността на детето и правото му на свободен избор в центъра на образователната парадигма", отбелязва Дени.

Според нея, обаче докато родителите в България не променят начина си на мислене и не започнат да отстояват  правото си да избират образованието на децата си, да изискват качество и адекватност на образователната услуга, държавата "майка" няма да промени нищо.

"Нужна е революция в образованието, но революцията трябва да се случи първо в съзнанието на родителите. И когато това стане, образователната система ще се промени, защото няма да има друг избор", убедена е Дени.

А поводът за срещата с нея е и първата й книга за деца:

Дъж и Кап

Дъж и Кап са две капчици, които се радват на своето приятелство в пухкавите юргани на голям бял облак, след това се впускат в шеметно приключение, политайки към земята, но силен повей на вятъра ги разделя и всяка капчица поема по различен път. Раздялата ги натъжава, но те не спират да се удивляват и радват на своето приключение. Докато накрая една съвсем не случайна среща ги събира отново.

Историята за Дъж и Кап разказва на малките читатели за кръговрата на водата, но и за приятелството, разделите, промените, които се случват в живота, радостта от това да откриваш света и да се докосваш до нови неща. 

За кръговрата на живота

Дени вярва, че всичко е кръговрат. "Животът е поток – постоянно променящ се, криволичещ, ту бавен и спокоен, ту бърз и стремглав. Уви, много от нас са отраснали със схващането, че да се оставиш на потока, на течението е нещо опасно, че е важно да контролираш посоката, да знаеш маршрута, винаги, за всичко. И до болест невротизирани в тази игра на правила и контрол сякаш спираме да вярваме в потока и се борим срещу него. Да вървиш срещу течението на потока е изморително, да запречваш неговия път със страхове, съпротиви, тесни схващания отнема жизнена енергия".

Дени е убедена, че историята за Дъж и Кап всъщност нашепва и на нас, порасналите, да се доверим на случващото се в живота ни, да приемаме промените, да не загубваме детското си въодушевление и радостта от приключенията. Да отворим място в себе си за новото, за непознатото. И да се забавляваме! Да обичаме! Да  позволим на потока на живота да ни отведе на прекрасни места.

Задръстването като вдъхновение

Историята стига до нея в едно сутрешно задръстване, след ултимативната "покана" на сина й: "Мамо, измисли ми приказка". "И тя се появи. - разказва Дени - Той я хареса и искаше да му я разказвам и пак и пак и понеже държеше да е една и съща взех, че я записах. Когато видях историята на белия лист знаех точно с кого искам да я споделя. С моята любима капчица – Ася Колева, с която заедно подскачаме по вълните още от гимназията, временно се отправяме по различни потоци, после отново се намираме покрай разни житейски вирчета. Под нейните ръце Дъж и Кап оживяха в приказни картинки и издателство Бяла лодка (www.lodkata.com) си има още един член на борда. Удоволствието да създадеш нещо мечтано с любим човек, в хармония, смях и доверие е все едно подскачаш по бааавен пууухкав облак".

Синът на Дени е горд, че книгата е посветена на него. "В моя живот, разстоянията ме разделиха с толкова близки и любими хора. - отбелязва младата авторка - И до ден днешен когато се спускам по някой житейски поток се питам какво ли би било, ако всички онези приятели, с които споделяхме детството си бяха с мен сега. Но не тъжа, усмихвам се, защото знам, че някъде там, на някоя вълна отново ще сме заедно. Така че тази история е много лична за мен. Някак преживяна.

Всъщност се надявам, че със създаването на тази книжка аз показах на сина ми, че когато човек следва себе си и своите мечти, когато го прави с удоволствие, с приемане на себе си, с обич и държейки за ръка приятел и вярвайки в силата на любовта, мечтите се сбъдват."

Любимите книги в детството

Много са, едва ли може да изброя всички. Но определено най-любими са детските книги на Туве Янсон – толкова дълбоко философски и магични и увлекателни. "Ние, врабчетата" на Радичков. Обожавам и Янош, с "Аз ще те излекувам, каза Мечо". И разбира се "Малкия принц" на Екзюпери – вечната магия.

За другите автори на книги за деца

Дени познава творчеството на изключителни български автори на детски книжки - Евгения Войнова с шарено усмихната "Цветна бъркотия", Иван Раденков и Яна Казакова с "Историите от двора", всички книжки на Мая Дългъчева, просто са страхотни и със синът ми ги знаем наизуст. И разбира се – "Книга как се прави" на Ася Колева, илюстратора и редактора на Дъж и Кап и най-скъпия приятел в живота ми – тази книга е отличена и е селектирана за 2015 в каталога на немската White Ravens за най-добри детски книги от цял свят!  Със сигурност пропускам още много любими български детски книги.

Според нея важното е родителите да ценят детската книга, да подбират естетически издържани издания, с красиви картинки и смислен текст. Книгата отваря вълшебна врата към вътрешния свят на детето и е важно какво разказва, какво послание носи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Деница ИлчеваКап и Дъж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всяка професия има нужда от раздвижване, от обновяване. Човек се учи цял живот. Това не важи само за нашите учители, които преподават по един и същи начин, нещо, което отдавна им е омръзнало. имаше една учителка, която учеше децата да имат час по грешки. и на всички им бе приятно, но тези преподаватели са малцина...
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нашето образование е доста остаряло, всички го знаят и никой нищо не прави да го промени. а отношението към децата е ужасно на много места. да си припомним детските градини и методите за да накараш едно дете да изяде една филия или да легне да спи.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
обучението отдавна трябва да се промени. Не може да накараш някого насила да направи нещо. Всички го знаем. Не може да се обучава по начин, по който сме се обучавали преди 50 години.
1
6
 
3
 
! Отговори
dk преди 8 години
даже не ми се чете цялата статияето заради такива фантазьорки напушени от някакви измислени демократични методи се разваля обучението в бггоспожо,саксийните ви дечица израстнали по този начин ,особено ако са момчета в какъв свят ще живеят или при първия сблъсък с реалността или психясват ,или посягат към дрогата ,ако не стават гейчетамоля,оставете образованието в ръцете на тези ,които са специалисти ,тоест работили по 20-30 години с деца и знаят какво трябвавън от системата и